zondag, 14 augustus 2022

Kind met voedselallergie vaker gepest

BAARN - Kinderen kunnen wreed zijn tegen elkaar om allerlei redenen. Zo zijn kinderen die te dik of te dun zijn vaak het doelwit van pestkoppen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook kinderen met een voedselallergie kwetsbaar zijn en vaak gepest worden.

Volgens Amerikaanse onderzoekers wordt bijna de helft van de kinderen met een voedselallergie gepest. Een derde gaf aan dat het pesten voedselgerelateerd was. In de meest verontrustende zaken werd eten in hun mond gestopt of naar ze toegegooid.

"Dit zijn daden die levensbedreigend kunnen zijn", zegt Dr. Eyal Shemesh, auteur en universitair docent kindergeneeskunde en psychiatrie aan Mount Sinai Medical Center. "Als je een pinda-allergie hebt en iemand probeert een pinda in je mond te stoppen kan dit zeer beangstigend zijn."

Vragenlijst
Shemesh en zijn collega's keken naar 251 kinderen met een voedselallergie in de leeftijd van 8 tot 17 jaar. Zowel de kinderen als hun ouders kregen een vragenlijst over pesten. Ongeveer de helft van de ouders wist dat hun kind werd gepest. Kinderen waarvan de ouders op de hoogte waren, voelden zich minder ellendig dan kinderen waarvan de ouders het niet wisten.

"Het kan zijn dat alleen het feit dat iemand het weet al kan helpen", zegt Shemesh. "Of dat de ouders er iets aan kunnen doen, waardoor kinderen zich sterker voelen."

Shemesh benadrukt dat ouders van een kind met een voedselallergie hun kind dan ook regelmatig moeten vragen of ze gepest worden met hun allergie. Ook stelt hij dat artsen en scholen waakzaam moeten zijn.

Trefwoorden:
Bron(nen):