Kun je de huid van zalm eten?

Ook de huid bevat eiwit en omega-3-vetzuren

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je de huid van zalm eten?

In de supermarkt of bij de visboer kun je kiezen: zalm zonder huid of zalm met huid. De één zijn voorkeur gaat uit naar een smakelijk stukje zalm met huid, terwijl de ander het liever eet zonder huid. Smaken verschillen nu eenmaal, maar hoe zit dat met de huid van zalm? Is het ook veilig om die huid op te eten?

Om maar met de deur in huis te vallen: het is veilig om de huid van zalm op te eten. Net als de zalm zelf bevat ook de huid eiwitten en omega-3-vetzuren. In de huid zitten zelfs meer van deze gezonde stoffen dan in de zalm.

Waarom zalm zo gezond is

Zalm bevat dus omega-3-vetzuren. Deze beschermen tegen hart- en vaatziekten, onder andere doordat ze de bloeddruk helpen verlagen. Daarnaast is zalm rijk aan eiwit en bevat allerlei vitamines, mineralen en sporenelementen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A (goed voor je huid, haar, ogen en afweersysteem), vitamine B12 (betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen) en jodium (dat bijdraagt aan een goede werking van je schildklier en daarmee je stofwisseling op peil houdt).

Hoe bak je zalm op de huid?

Hoe beter de bereiding van zalm, hoe lekkerder de vis zal smaken. Hoe je dat doet? Haal de zalm een half uur voor je hem gaat bakken uit de koelkast. Zo komt je zalm op temperatuur. Dep hem droog met keukenpapier. Verwarm je koekenpan op middelhoog vuur. Nooit op hoog vuur, want de huid kan snel aanbakken. Doe een klein beetje olie in de pan. Vervolgens leg je de zalm op de huidkant in de koekenpan. Als de zalm tot ongeveer de helft gaar lijkt, draai je hem voorzichtig om. Bak hem nog even kort tot hij de gewenste gaarheid heeft. Niet te lang, anders wordt hij al gauw droog.

Lekker recept met zalm

Met zalm - zowel met als zonder huid - kun je eindeloos variëren, in de pan of op de barbecue, maar ook in de oven. Maak ook eens deze zalm uit de oven met broccolipesto.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum
  • 24 kitchen