Magnetron schoont keukendoekje

Getty Images

Het traditionele keukendoekje (of het schuursponsje dat ernaast ligt) is een absoluut walhalla voor bacteriën, virussen en andere potentiële ziekmakers. Effectief ontsmetten blijkt echter razend eenvoudig. Twee minuten in de magnetron, en het doekje is zo goed als bacterie- en virusvrij.

Amerikaanse onderzoekers omschrijven de magnetron als een 'spotgoedkope maar onwaarschijnlijk krachtige' machine om mee te steriliseren. Leggen de meeste ziekmakers na twee minuten op 800 watt al het loodje, na vier tot tien minuten is er werkelijk geen enkele bacterie of virus meer in leven.

De magnetrontip van de wetenschappers is vooral handig voor mensen die denken een keukendoekje uitspoelen in vuil afwaswater ook hygiënisch is. Niets is namelijk minder waar. Alleen wassen op 90 graden is net zo effectief als twee minuten in de magnetron. Omdat lang niet iedereen dat (regelmatig doet), lopen ieder jaar duizenden Nederlanders een voedselvergiftiging op.


Update (26 januari 2007)

Persbureau Reuters meldt dat het één belangrijke stap bij het steriliseren van een spons in de magnetron is vergeten te melden. De spons of het keukendoekje moeten namelijk nat zijn. In droge toestand kan het keukendoekje vlam vatten. Reuters ontving diverse klachtenbrieven van lezers die het advies van het persbureau opvolgden. Eén van hen schreef: "Ik wil jullie even laten weten dat het artikel over sponzen reinigen in de magnetron mijn aandacht trok. Maar toen ik mijn spons in de magnetron stopte, vatte de vlam. Het zette mijn hele huis vol rook, verwoestte mijn magnetron en maakte mij behoorlijk pissig." Een ander schrijft: "De spons is waardeloos nadat ik deze in de magnetron heb gestopt en moet dus worden weggegooid. Bovendien stinkt het proces ook vreselijk."

 

Auteur 
Bron 
  • Reuters