Mediterraans dieet beter voor cholesterol

Getty Images

WAGENINGEN - Mensen met een mediterraans voedingspatroon hebben meer goed cholesterol in hun bloed. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marieke Bos van de Wageningen Universiteit.

Olijfolie, graanproducten, noten, vis en elke dag een glaasje rode wijn zijn typische kenmerken van het mediterrane dieet. Al langer was bekend dat mediterrane eters lagere LDL-cholesterolgehaltes (slecht cholesterol) hebben. Nu is ontdekt dat mediterrane voeding ook leidt tot hogere HDL-cholesterolgehaltes (goed cholesterol).

Tijdens het onderzoek werd een groot deel van de verzadigde vetten, zoals roomboter, vervangen door onverzadigde vetten, zoals olijfolie. Het slechte cholesterol daalde en het goede steeg. Deze combinatie verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof voor het lichaam, maar te veel cholesterol is schadelijk. Overtollig cholesterol kan namelijk leiden tot vernauwde bloedvaten. Het goede cholesterol vervoert het teveel aan cholesterol juist af naar de lever. De lever zorgt ervoor dat het cholesterol in de darmen en vervolgens in de ontlasting terechtkomt. 

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Wageningen University