Met dit trucje zie je meteen of een ei nog goed is

Hoe controleer je of je eitje nog vers is, zonder het te breken?

Getty Images

Op een doosje eieren staat een THT-datum, maar na die datum zijn ze niet ineens bedorven. Hoe controleer je of je eitje nog goed is, zonder het te breken? Met dit handige trucje.

Eieren blijven het langst vers als je ze in de koelkast bewaart. Het liefst in het doosje, dan drogen ze minder snel uit. Houd ze uit de buurt van etenswaren met een sterke geur, zoals vis of knoflook, want eieren nemen dankzij de poreuze schaal snel luchtjes over.

THT-datum

Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. Op het doosje staat meestal een THT-datum. Dat betekent dat de producent garandeert dat de kwaliteit tot deze datum in orde is. Na die datum zijn eieren niet ineens bedorven. Gebruik je zintuigen om te bepalen of de eitjes nog vers zijn: ruiken ze nog goed en zien ze er nog normaal uit?

Dé truc: drijven of zinken

Wil je controleren of eieren nog goed zijn zonder ze te breken, dan kun je dit handige trucje gebruiken. Leg het rauwe ei voorzichtig in een groot glas met water. Blijft het ei op zijn kant op de bodem liggen, dan is het kakelvers. Blijft het op de bodem, maar staat het rechtop, dan is je ei wat ouder maar nog wel eetbaar. Drijft je eitje naar het oppervlak? Dan is het niet goed meer.