Minder bingedrinken onder jongeren

Getty Images

Nederlandse jongeren zijn de afgelopen jaren minder gaan 'bingedrinken'. De sterkste afname werd gevonden bij jongens tussen de 15 en 24 jaar. Maar ook bij mannen tussen de 25 en 44 jaar nam het aantal bingedrinkers af. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het internationale tijdschrift Alcohol & Alcoholism.

Bingedrinken werd in dit onderzoek gedefinieerd als het drinken van zes of meer alcoholische consumpties bij één gelegenheid.

De sterkste afname, van 30,7 procent naar 19,5 procent, werd gevonden bij jongens tussen de 15 en 24 jaar. De grootste afname werd gezien bij mensen in dichtbevolkte gebieden. Volgens de onderzoekers van de Universiteit van Tilburg en de Erasmus Universiteit Rotterdam kan de afname niet worden verklaard door een veranderde bevolkingssamenstelling.

Uit eerdere onderzoeken was al bekend dat de alcoholconsumptie in Nederland min of meer stabiel is en schommelt rond de acht liter pure alcohol per persoon per jaar. De resultaten van het onderzoek zijn niet in lijn met recente minder positieve onderzoeken. Daaruit bleek juist dat het aantal ziekenhuisopnamen van jongeren met alcoholintoxicatie in 2005 fors was toegenomen ten opzichte van 2000.

Een verklaring hiervoor kan zijn dat er weliswaar een afname is van het aantal jongeren die te veel drinkt, maar dat degenen die wel te veel drinken nog meer zijn gaan drinken met in het uiterste geval ziekenhuisopname tot gevolg.

Auteur 
Bron 
  • Alcohol en gezondheid