Net getest: Tefal Actifry

Goed alternatief voor de frituurpan?

Getty Images

Frietjes zijn lekker, maar door het frituren ook ongezond. Tefal ontwikkelde daarom de Actifry: een apparaat dat een kilo patat maakt met maar één eetlepel olie. De redactie proeft of vetarme frites net zo smaken als die van de snackbar.

"Zohoo, zijn jullie friet aan het bakken?" Collega's van verderop in de gang zijn hun neus gevolgd en komen bij de Actifry uit. Eigenlijk hoort hij reukvrij te zijn, maar een bakgeur in een kantoorgebouw valt natuurlijk wel op. Onze lunch bestaat vandaag uit Franse diepvriesfrietjes met kroketten. Vetvrij, wel te verstaan.

Slappe frietjes

We moeten wel geduld hebben. Waar een normale frituur een paar minuten over doet, neemt de Actifry ruimschoots de tijd. Wel 25 minuten doet hij over de portie.

Van een pan vol zou je met vier man moeten eten. Dat is toch wel krap aan. Nadat de Actifry bijna een half uur heeft staan blazen en stomen, levert hij ons vier krappe ontbijtbordjes met slappe frietjes. De beloofde knapperigheid blijft jammer genoeg uit. Het is best lekker, maar het is niet echt goede reclame voor gezond eten.

Op de echte, zelfgemaakte frieten reageert het apparaat een stuk beter. Hier moet je 45 minuten op wachten, maar patat komt er goudgeel en geurig uit. De frieten blijven stevig, kunnen zelfs knapperig genoemd worden en hebben een krachtige bite.

Méér dan patat

RTL-kok Matthijs Vrieze heeft speciaal voor de Actifry een receptenboekje samengesteld. Helaas staan er geen eenpansgerechten in. Er moet altijd nog wel een pannetje op het vuur voor rijst of groente. Voor een eenpansgerecht is waarschijnlijk de inhoud van de pan ook te klein.

We kiezen de kipfilet met sperziebonen, champignons en ananas. Terwijl de kip aanbakt, heb je tijd om de groente schoon te maken. Na een aantal minuten gaat de timer af en weet je dat het tijd is om de rest van de ingrediënten er bij te doen. Erg handig. De temperatuur staat vast en roeren hoeft niet, want de Actifry heeft een ingebouwde roerstaaf. Dus terwijl alles klaarstoomt, kun je alvast het aanrecht schoonmaken, de tafel dekken of een krantje lezen.

Van de pan kan het direct op ons bord. Lekker. Met name de kip is lekker knapperig. De sperziebonen neigen een beetje naar taai, dus niet echt iets wat je kritische schoonouders voor wilt zetten. Maar al met al een prima gerecht. Dat zie ik mijn frituur niet doen.

Krokettensoep

Maar voor we onze ongezonde friteuse de deur uit doen, willen we wel weten of we ook nog onze oude vertrouwde ongezonde snacks kunnen maken. Hoe maakt de Actifry kroketten, mini-loempiaatjes en een snackmix klaar? Vier kroketten gaan in de pan, maar de roerstaaf is een probleem. Heel handig om patat rondom bruin te krijgen, maar de kroketten kunnen er niet zo goed tegen. Ze komen dan ook oer-Hollands uit de Actifry: geprakt. Het gaat wat beter als je de roerstaaf verwijdert en ze netjes omdraait, maar bruin worden ze niet.

De snackmix is een verdeeld succes. De frikadelletjes zwellen op, maar smaken in principe prima. De bamihappen vallen uiteen door al het roeren, van het krokante laagje blijft weinig over.

De ene bitterbal die we maar toe durfden voegen, is aan het einde van de kooktijd spoorloos verdwenen. Alleen wat gebakken paneermeel op de bodem blijft over en wat aangekoekte vleesdraadjes tegen de andere snacks. De loempiaatjes en de kipkrokantjes zijn wel goed geschikt voor dit apparaat en smaken inderdaad net zo lekker als uit de frituur.

Krokant korstje

Als aanvulling op je pannenset is het misschien wel iets, de Actifry. Maar kunnen we nu echt afscheid nemen van onze frituur? En is de Actifry echt beter als je aan de lijn bent?

We vragen het Freya Zuidervaart, voedingsdeskundige: "In principe lijkt het me best een prima product. Ik vraag me alleen af of er markt voor is en of de smaak daadwerkelijk in de buurt komt van 'normale' gefrituurde frieten. De meeste mensen vinden friet lekker, omdat er een krokant korstje omheen zit. Dit krokante korstje krijg je door het frituren in olie."

"Wanneer mensen op een gezonde manier koken en met mate frituren is het helemaal niet erg om eens in de zoveel tijd een patatje of snack te nemen. Uiteraard is deze manier wel gezonder dan een frituur, omdat je minder vet gebruikt."

De adviesverkoopprijs van de Tefal Actifry is 199,95 euro.

Auteur 
  • Chantal van der Leest