zondag, 28 februari 2021

Nog vaak ongezond frituurvet bij snackbar

DEN HAAG - Patatzaken bakken nog steeds op grote schaal in ongezond, vast frituurvet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond wil dat er een verbod komt op frituurvet met meer dan 5 procent transvet.

Veel te veel snackbars maken nog steeds gebruik van ongezond frituurvet. Ongeveer 70 procent van de snackbars die niet meedoen aan de campagne 'Verantwoord Frituren' zijn nog niet overgestapt op het veel betere vloeibare frituurvet.

Volgens de Consumentenbond zorgt een verbod voor een forse gezondheidswinst en is patat in vloeibaar vet gebakken net zo lekker. Vast frituurvet is een stuk slechter voor hart en bloedvaten dan vloeibaar vet. Vast vet bevat schadelijk transvet en grote hoeveelheden ongezond verzadigd vet.

De Consumentenbond kocht patat bij 75 snackbars verspreid door het hele land. Bij een analyse van de friet is in 52 gevallen vastgesteld dat de patat niet is gebakken in vloeibaar vet. Bij 30 patatzaken was het vet ronduit slecht, gevallen van 20 tot 30 procent transvet waren daarbij geen uitzondering.

Trefwoorden:
Bron(nen):