Slaapgebrek maakt hersenen hongerig

Getty Images

BAARN - Na een slapeloze nacht wordt een bepaald hersengebied extra geactiveerd. Dit gebied wakkert je hongergevoel aan. Na een nacht slecht slapen, heb je de volgende dag daarom meer trek. Dit melden onderzoekers van de Zweedse Uppsala University.

De onderzoekers lieten vrijwilligers op verschillende dagen naar afbeeldingen van eten kijken terwijl ze in een fMRI-scanner lagen. Ze vergeleken de hersenactiviteit op dagen dat de proefpersonen uitgeslapen waren met hun hersenactiviteit op dagen na een slapeloze nacht.

Veel activiteit
"Na een doorwaakte nacht vertoonden de proefpersonen veel activiteit in een hersengebied dat te maken heeft met het verlangen om te eten. Onze resultaten kunnen mogelijk verklaren waarom weinig slapen op de langere termijn je risico op aankomen verhoogt. Om een stabiel en gezond gewicht te behouden, kan het daarom belangrijk zijn om elke nacht zo’n acht uur te slapen", aldus Christian Benedict.

Honger
In een eerdere studie toonden de onderzoekers al aan dat één nacht wakker blijven ervoor zorgt dat je de volgende dag minder energie verbruikt. Dit onderzoek laat zien dat je van slaapgebrek ook nog honger krijgt. Hoeveel je slaapt beïnvloedt dus hoe je tegen voeding aankijkt.

Bron 
  • EurekAlert