zondag, 28 februari 2021

Veel verborgen suiker in producten

DEN HAAG - Nederlanders die minder suiker willen eten, kunnen de claims op producten niet voor zoete koek aannemen. Veel claims blijken in de praktijk niets voor te stellen. Dat meldt de Consumentenbond vrijdag.

Volgens de Consumentenbond vervangen fabrikanten suiker door stoffen die net zo goed dik kunnen maken. Ook zouden de fabrikanten een loopje nemen de met de waarheid.

Claim
Fabrikanten goochelen met water en concentraat, vermomde voedingsvezels of de claim 'zonder toegevoegde suikers', stelt de bond. De claim 'zonder toegevoegde suikers' mag alleen gebruikt worden als er geen suikers of andere levensmiddelen zoals appelsap zijn toegevoegd.

Appelsapconcentraat
Fabrikant Hak maakt 'Puur Moes'-appelmoes met de claim '0% toegevoegde suikers', maar voegt daaraan wel appelsapconcentraat toe. Dit toegevoegde geconcentreerde appelsap zit vol suikers. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) overtreedt Hak hier de wet. Koekfabrikant Liga geeft toe dat de claim op Liga Continue 'Minder Suikers' niet klopt en heeft de Consumentenbond toegezegd dit te corrigeren.

Glucose-fructosestroop
Gewone suiker, gemaakt van suikerbieten, heeft een slechte naam en is niet het enige ingrediënt met zoetkracht. Fabrikanten gebruiken in koekjes en frisdrank daarom bijvoorbeeld ook glucose-fructosestroop of tarwestroop. Daarmee maken ze goede sier op de etiketten. Voor de lijn maakt het allemaal niet uit: alle soorten suikers leveren 4 kilocalorieën per gram.

Trefwoorden:
Bron(nen):