maandag, 27 juni 2022

Verleid je partner met voeding

Lustopwekkend eten

Schotel jouw liefje speciaal liefdesvoedsel voor. Daarin zitten allerlei ingrediënten die de liefde aanwakkeren. Lees, verleid en proef mee.

De bekendste voorbeelden van afrodisiaca (eten en drinken waar je opgewonden van raakt) zijn alcohol, chocolade en oesters. Daarmee laten we je hieronder nader kennismaken.

Liefdesdrank Alcohol, en dan vooral champagne, is de liefdesdrank bij uitstek. Niet zozeer de stoffen die erin zitten, maar de alcohol zelf maakt mensen losser, relaxter en geeft meer zelfvertrouwen. Dit maakt ontvankelijk voor lust.

Voeg hierbij dat een enkel glaasje alcohol per dag niet ongezond is. Sterker nog: matig alcoholgebruik beschermt tegen hart- en vaatziekten. Dit maakt alcohol een prima liefdesdrank. Maar te veel alcohol kan het effect weer onderuithalen, want tussen de lakens kan het je behoorlijk lam leggen.

Goddelijk eten
Chocolade is een schoolvoorbeeld van liefdeseten. Vroeger misschien wel méér dan nu. Chocolade was 'het eten van de goden', zeldzaam en mysterieus.

Tegenwoordig is chocolade op iedere straathoek te krijgen, maar het blijft liefdesvoedsel. Aanhangers van de liefdesetentheorie wijzen vooral op de phenylethylamine in chocola. Dit is een stofje dat stimuleert en activeert.

Echt gezond is chocolade niet. Het bevat veel ongezonde verzadigde vetten en veel calorieën. Aan de andere kant is uit onderzoek gebleken dat een klein beetje chocolade juist heilzaam is. Om precies te zijn 10 gram pure chocolade per dag verlaagt de bloeddruk en beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Voortplanting stimuleren
Oesters zijn heel bekend liefdeseten. Vroeger werden ze al gezien als afrodisiacum vanwege de gelijkenis met het vrouwelijke geslachtsorgaan. Nu zijn het vooral de flavonoïden die aan oesters het label 'liefdeseten' geven.

Flavonoïden zijn stoffen die de voortplantingsorganen zouden stimuleren. Oesters zijn in elk geval erg gezond, vooral vanwege de stoffen magnesium en zink. Daarnaast bevatten ze ook nog eens weinig calorieën.

Placebowerking
Over zowel alcohol, chocolade als oesters hebben we goed en slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat bij geen enkel soort eten of drinken liefdeseteneffecten overtuigend bewezen zijn. Tot nu toe dan. Maar wie weet hebben deze producten wel een heel prettige placebowerking, als je maar hard genoeg gelooft dat het werkt.

Het goede nieuws is dat alledrie de soorten liefdeseten tot op zekere hoogte gezond zijn. Een menu met één à twee glaasjes alcohol, een grammetje of tien pure chocola en flink wat oesters is uitstekend voor je gezondheid. En wie weet waarvoor nog meer...