zondag, 18 april 2021

Vezelrijk eten goed tijdens zwangerschap

Door meer vezels te eten tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap wordt het risico op zwangerschapsvergiftiging meer dan de helft minder. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Tijdens het onderzoek werd van 1538 vrouwen het eetpatroon voor de verwekking en tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap bestudeerd. De onderzoekers ontdekten dat wie veel granen, fruit en groenten at, meer dan 21,2 gram vezels per dag, 60 procent minder kans had om zwangerschapsvergiftiging te krijgen dan wie minder dan 11,9 gram at.

Een op de tien zwangere vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsvergiftiging. Een hoge bloeddruk is kenmerkend voor een zwangerschapsvergiftiging en komt meestal laat in de zwangerschap voor. Het kan levensgevaarlijk zijn voor moeder en kind. In sommige gevallen moet de baby vroegtijdig geboren worden.

De onderzoekers adviseren dagelijks 5 gram extra vezels tijdens de zwangerschap te eten. Twee sneetjes meergranen brood extra is al voldoende.

Bron(nen):
  • Goed Gevoel