vrijdag, 15 november 2019

Waarom kaas niet altijd vegetarisch is

En 8 andere valkuilen voor vegetariërs

Vegetariërs eten geen producten waarvoor een dier gedood is. Geen vlees, vis en gevogelte dus. Een stuk vlees is gemakkelijk te vermijden, maar van sommige etenswaren zou je misschien niet verwachten dat ze ongeschikt zijn voor vegetariërs.

Negen dingen die voor strikte vegetariërs op de lijst 'verdachte' producten staan:

1. Kaas

Als vegetariër kies je al snel voor een plakje kaas op brood in plaats van vleeswaren. Maar juist kaas is vaak niet zo vegetarisch als je denkt. Om kaas te maken, moet de melk gestremd worden. Dit gebeurt meestal met behulp van stremsel gewonnen uit de maag van dode kalveren.

Er bestaat ook microbieel stremsel dat gemaakt is door micro-organismen. Kaas die bereid is met microbieel stremsel is wel geschikt voor vegetariërs. Vegetarische kaas vind je onder andere in kaasspeciaalzaken en natuurvoedingswinkels.

2. Aardbeienyoghurt

Rode en roze etenswaren bevatten vaak karmijn (E120). Deze stof geeft snoep, maar bijvoorbeeld ook aardbeienyoghurt, drankjes en paprikachips hun kleur. Karmijn wordt gemaakt van geplette schildluizen, insecten dus.

3. Snoep

Het belangrijkste niet-vegetarische ingrediënt van bijvoorbeeld drop, spekkies en winegums is gelatine. Dit eiwitproduct wordt voornamelijk gewonnen uit huiden en botten van varkens en koeien. Naast gelatine zitten er in snoep soms 'verdachte' E-nummers die afkomstig kunnen zijn uit slachtvet, zoals de E-nummers E470 tot en met E495.

Ook in toetjes en gebak kom je gelatine tegen. Als je zelf desserts maakt waarvoor gelatine nodig is als bindmiddel, kun je dit vervangen door het plantaardige agar agar.

4. Kroepoek

De kroepoek die je bij de Chinees krijgt lijkt misschien 'naturel', maar deze is gemaakt van meel en garnalen. Plantaardige knabbels voor bij een Oosterse maaltijd zijn cassavekroepoek en emping.

5. Tandpasta

Het is natuurlijk geen voedsel, maar waarschijnlijk slik je af en toe wel een beetje in: tandpasta. Hierin zit het oplosmiddel glycerine. Deze stof wordt gemaakt uit varkensvet, maar kan ook uit plantaardige olie gewonnen worden. Als er ‘glycerine’ op een verpakking staat, weet je dus niet zeker of het product geschikt is voor vegetariërs.

6. Sambal

Veel soorten sambal bevatten trassi, een Indische smaakmaker die gemaakt is van gefermenteerde garnalen. Ook in kant-en-klare kruidenmixen kun je trassi tegenkomen.

7. Tapenade

Kant-en-klare tapenades op basis van bijvoorbeeld tomaten of olijven zijn niet altijd vegetarisch. Regelmatig bevatten deze tapenades ansjovis of een andere vissoort. Kijk dus even op het etiket.

8. Rietsuiker

Beendermeel (E542) is gemaakt van beenderen van dieren. Het zit in verschillende droge voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat het niet gaan klonteren, waaronder in rietsuiker.

9. Sauzen

Inosinezuur (E630) is een smaakstof die voorkomt in spierweefsel. Het kan synthetisch zijn, maar wordt meestal verkregen uit vlees of sardientjes. Inosinezuur is een smaakversterker die ervoor zorgt dat iets minder zout nodig heeft om lekker te smaken. Het zit dan ook in hartige voedingsmiddelen, zoals soepen en sauzen.

Kijk op de ingrediëntenlijst op de verpakking als je zeker wilt weten of iets geschikt is voor vegetariërs.

Niet alle vegetariërs zijn even strikt. Sommigen eten om praktische redenen wel alle soorten kaas of hebben geen bezwaar tegen gelatine of zelfs vis. Komt er een vegetariër bij je eten, dan is het dus verstandig om te vragen wat diegene wel en niet eet.

Bron(nen):