Wat betekent de code op mijn ei?

Hier komt je eitje vandaan en zo heeft de kip geleefd

Eicode
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat betekent de code op mijn ei?

Het is je waarschijnlijk weleens opgevallen dat op alle eieren codes staan. Deze code is wettelijk verplicht en moet op elk ei staan. Deze code geeft aan hoe een kip geleefd heeft.

Eicode

Een voorbeeld van een eicode is: 2-NL-4387301. Zie de afbeelding hieronder. In dit geval geeft de 2 aan hoe de kip heeft geleefd. In totaal zijn er vier cijfers mogelijk: 0,1,2 of 3.

eicode
Gezondheidsnet

0 = biologische ei
1 = vrije-uitloopei of grasei
2 = scharrelei of rondeel
3 = koloniehuisvesting

Nummer 3 zal je niet aantreffen in de Nederlandse supermarkt, maar mogelijk wel ergens anders of in het buitenland. Dit was eerst het nummer voor kooi-ei. Maar dat is sinds 2012 verboden in de Europese Unie.

Land van herkomst

Het tweede gedeelte van de code staat voor het land van herkomst. In het geval van deze code dus NL. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. 

Van welk bedrijf komen de eieren?

De laatste cijfers van de code verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Hierdoor is het mogelijk ze te traceren, mocht er iets mis blijken te zijn met de eieren.

De cijfers 0, 1 en 2 geven ook het dierenwelzijn van de kippen aan. 0 betekent dat het een biologisch ei is en voldoet aan de standaarden van biologische landbouw. Deze kippen krijgen biologisch voer, kunnen naar buiten en hebben meer ruimte dan de andere soorten. Van deze kippen worden de snavels niet gekapt en ze krijgen over het algemeen minder antibiotica.

Vrije-uitloopeieren en graseieren komen van kippen die naar buiten kunnen en krijgen code 1. Per kip moet er buiten 4m² ruimte beschikbaar zijn. Bij deze kippen wordt een klein gedeelte van de snavel geslepen of gebrand. Kippen die graseieren hebben gelegd, krijgen alleen plantaardig voer.

Eieren met code 2 zijn op te delen in drie typen: scharrel, scharrel+ en Rondeel. Deze zijn te herkennen aan de naam of een keurmerk op de verpakking. Scharrelkippen lopen vrij rond in schuren met strooisel op de grond. Ze kunnen niet naar buiten. Bij deze kippen wordt een klein stukje van de snavel gebrand of geslepen. De scharrel+-kippen kunnen wel naar buiten, maar overdekt.

Tot slot de Rondeeleieren. Die voldoen aan veel eisen waaraan ook biologische eieren voldoen. Ze krijgen alleen geen biologisch voer en hebben minder ruimte dan de biologische kip. Wel mogen ze naar buiten en hun snavel wordt niet gekapt.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Eieiei