maandag, 27 juni 2022

Win een GreenPan Mayflower pannenset t.w.v. € 95

PFAS-vrije alternatieven in de keuken steeds belangrijker

PFAS staan steeds vaker in de belangstelling, en niet op een goede manier. Deze 'eeuwige' chemicaliën hopen zich op in ons lichaam en zijn schadelijker dan eerder werd gedacht. Het zit in allerlei producten, waaronder pannen met een traditionele antiaanbaklaag. Maar: niet in die van GreenPan. En ter gelegenheid van de 15-e verjaardag van dit merk, mogen we een prachtige Mayflower pannenset ter waarde van € 95 weggeven. Zo wordt gezond koken nóg gezonder!

PFAS, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen, is een verzamelterm voor bijna 5.000 verschillende chemische stoffen met namen als GenX, PFOA, PFOS, PFNA en PFHxS. Ze worden gemaakt vanwege hun water- en vetafstotende werking en worden gebruikt in onder andere pannen met traditionele antiaanbaklaag, bakpapier en verpakkingen met een coating, zoals pizzadozen. Over de toepassing van PFAS in consumentenproducten en de gevolgen voor gezondheid en milieu zijn de signalen zorgelijk. PFAS komt als restafval van productie in de lucht, de grond en het drinkwater terecht en komen zo terecht in planten, dieren én mensen. Daarom worden ze ook wel eeuwige chemicaliën genoemd.

Hoe schadelijk zijn PFAS eigenlijk?

De Europese Voedsel- en Warenautoriteit EFSA heeft alle onderzoeken naar de gezondheidseffecten van PFAS op een rij gezet. Daaruit blijken PFAS veel schadelijker dan eerder gedacht. Met name het immuunsysteem en je lever hebben te lijden onder die PFAS-stapeling, waarbij baby's en jonger kinderen hier extra gevoelig voor zijn. In verhouding tot hun lage lichaamsgewicht krijgen zij relatief meer PFAS binnen. Tijdens een zwangerschap kunnen PFAS bovendien leiden tot een lager geboortegewicht van de baby. Ook zijn er geluiden vanuit de wetenschap dat PFAS in het lichaam de effectiviteit van een coronavaccin negatief kan beïnvloeden.

PFAS in je bloed

De Europese Unie, politiek, wetenschap en ook consumentenprogramma’s als Radar hebben PFAS hoog op de agenda gezet. Op Europees niveau worden daarom plannen gemaakt om PFAS vanaf uiterlijk 2025 uit te faseren. In 2030 moet het volledig zijn verdwenen uit allerlei producten. Maar op dit moment heeft elke Nederlander PFAS in het bloed. In regio’s waar veel PFAS wordt geproduceerd, zoals de Drechtsteden, hebben omwonenden zelfs een significant hogere concentratie in het lichaam.

(Geen) PFAS in je pannen

Ook het gebruik van PFAS-pannen kan een risico vormen. Hoewel er een minimale hoeveelheid schadelijke stoffen in de pan zelf zit, bestaat het risico dat bij oververhitting PFAS vrijkomt. En daar komt GreenPan om de hoek, want als pionier biedt het van oorsprong Belgische merk al sinds de oprichting in 2007 een PFAS-vrij alternatief: de Thermolon-coating; een keramische antiaanbaklaag, gemaakt op basis van zand.

GreenPan: PFAS-vrij alternatief

De Thermolon-coating heeft vergelijkbare eigenschappen als de traditionele antiaanbaklaag en is bestendig tegen hoge temperaturen tot wel 450 graden. Dat is bij andere pannen niet altijd het geval, waardoor boven de 260 graden schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Thermolon is daarnaast een goede warmtegeleider, waardoor er op relatief laag vuur mee gekookt kan worden. En dat bespaart weer energie, fijn in deze dure tijden. Ook fijn: bij de productie van de Thermolon keramische antiaanbaklaag wordt 60 procent minder CO2 uitgestoten dan bij het maken van traditionele antiaanbaklagen. GreenPan is dus ook nog eens goed voor het milieu!

De GreenPan zijn pannen niet alleen kwalitatief, ze zien er ook mooi uit én zijn handig in gebruik. Dat kun je zelf ervaren, want we mogen een pannenset weggeven uit de mooie Mayflower collectie met een Scandinavische look & feel. De te winnen set bestaat uit twee Mayflower koekenpannen, met een diameter van respectievelijk 20 cm en 28 cm en kost je in de winkel € 95.

Wat maakt Mayflower bijzonder?

Gezonde antiaanbaklaag

De Thermolon keramische antiaanbaklaag is volledig PFAS-vrij en bevat geen schadelijke chemische stoffen. Deze keramische antiaanbaklaag is bovendien superglad. Je hebt minder olie of boter nodig en hoeft achteraf niet te schrobben. Gezond, snel en makkelijk!

Uniek design

De speciale kleur en houten handgrepen geven de collectie een Scandinavische look & feel.

Kwalitatieve materialen

Haal het maximale uit je kookkunsten met het kwalitatieve aluminium design en de dikke gesmede bodem, die snel en gelijkmatig opwarmt. De Mayflowercollectie levert perfecte resultaten op alle vuren en is makkelijk schoon te maken. Dat betekent minder tijd in de keuken en meer tijd met familie en vrienden!

Keramisch kookgerei met antiaanbaklaag vereist overigens een andere aanpak dan traditioneel kookgerei met antiaanbaklaag. Met deze tips & tricks houd je je kookgerei in perfecte staat.

Kansje wagen?

Wil jij kans maken op deze mooie Greenpan Mayflower pannenset? Vul dan vóór 17 juli 2022 het formulier hieronder in.