Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Zuivel is gezond

Bouwstenen voor een gezond gestel

Zuivel is een rijke bron van ingrediënten met positieve gezondheidseffecten. Calcium, vitamine A, B6, B12 en D, eiwit, fosfor en mineralen. Zuivel is belangrijk voor je lijf.

Of je nu nog moet groeien óf je lichaam sterk wilt houden; zuivelproducten zijn de bouwstenen voor een gezond gestel.

Gezonde dagelijkse voeding

Een gezond leven, dat willen we allemaal. In feite weten we ook wel hoe we dat moeten doen. Zuivel hoort bij een gezonde dagelijkse voeding. Het is de brandstof en bouwstof voor je lichaam. Maar wat zit er nu precies in zuivel waardoor het zo goed voor je is?

Zuivelproducten bevatten veel eiwitten. Eiwitten zijn goed voor de opbouw en het onderhoud van:

 • spieren;
 • organen;
 • het zenuwstelsel;
 • hormonen;
 • enzymen;
 • bloed.

Producten van zuivel bevatten bovendien veel fosfor en calcium (kalk). Deze voedingsstoffen zorgen voor sterke botten en tanden. Omdat het lichaam zelf geen calcium aanmaakt, zijn zuivelproducten erg belangrijk voor de mens.

Calcium wordt echter alleen goed opgenomen door het lichaam, wanneer het gecombineerd wordt met vitamine D. Deze vitamine dient namelijk als 'transporteur' van calcium. De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. In Nederland wordt vitamine D bovendien aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd tot het niveau van roomboter.

Ook B vitamines in zuivel zorgen voor opbouw en onderhoud van een sterk zenuwstelsel en een goede stofwisseling. Ze houden bovendien je haren en je huid gezond.

Wist je dat…

 • We in Nederland jaarlijks 127 kilogram melk en melkproducten per persoon consumeren?
 • Voor het bereiden van één kilo Goudse kaas circa tien liter melk nodig is?
 • Melk wit is omdat vet en eiwitten in kleine, witte bolletjes aan de oppervlakte van de melk drijven?
 • Wij van alle Europeanen de meeste yoghurt eten? Gemiddeld eten Nederlanders per jaar twintig kilogram yoghurt.  
 • Kaas in verreweg de meeste gevallen gemaakt wordt van koemelk, maar dat er ook geitenkaas en schapenkaas bestaat? Iedere kaas is verschillend, maar ze hebben wel allemaal dezelfde beginselen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen