woensdag, 28 oktober 2020

Zuivel is gezond

Bouwstenen voor een gezond gestel

Zuivel is een rijke bron van ingrediënten met positieve gezondheidseffecten. Calcium, vitamine A, B6, B12 en D, eiwit, fosfor en mineralen. Zuivel is belangrijk voor je lijf.

Of je nu nog moet groeien óf je lichaam sterk wilt houden; zuivelproducten zijn de bouwstenen voor een gezond gestel.

Gezonde dagelijkse voeding

Een gezond leven, dat willen we allemaal. In feite weten we ook wel hoe we dat moeten doen. Zuivel hoort bij een gezonde dagelijkse voeding. Het is de brandstof en bouwstof voor je lichaam. Maar wat zit er nu precies in zuivel waardoor het zo goed voor je is?

Zuivelproducten bevatten veel eiwitten. Eiwitten zijn goed voor de opbouw en het onderhoud van:

  • spieren;
  • organen;
  • het zenuwstelsel;
  • hormonen;
  • enzymen;
  • bloed.

Producten van zuivel bevatten bovendien veel fosfor en calcium (kalk). Deze voedingsstoffen zorgen voor sterke botten en tanden. Omdat het lichaam zelf geen calcium aanmaakt, zijn zuivelproducten erg belangrijk voor de mens.

Calcium wordt echter alleen goed opgenomen door het lichaam, wanneer het gecombineerd wordt met vitamine D. Deze vitamine dient namelijk als 'transporteur' van calcium. De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. In Nederland wordt vitamine D bovendien aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd tot het niveau van roomboter.

Ook B vitamines in zuivel zorgen voor opbouw en onderhoud van een sterk zenuwstelsel en een goede stofwisseling. Ze houden bovendien je haren en je huid gezond.

Wist je dat…

  • We in Nederland jaarlijks 127 kilogram melk en melkproducten per persoon consumeren?
  • Voor het bereiden van één kilo Goudse kaas circa tien liter melk nodig is?
  • Melk wit is omdat vet en eiwitten in kleine, witte bolletjes aan de oppervlakte van de melk drijven?
  • Wij van alle Europeanen de meeste yoghurt eten? Gemiddeld eten Nederlanders per jaar twintig kilogram yoghurt.  
  • Kaas in verreweg de meeste gevallen gemaakt wordt van koemelk, maar dat er ook geitenkaas en schapenkaas bestaat? Iedere kaas is verschillend, maar ze hebben wel allemaal dezelfde beginselen.
Trefwoorden: