Waarom je je voeten zou moeten föhnen

Föhn nagels en tenen tegen voetschimmel

Getty Images

Heb je regelmatig last van voetschimmel of kalknagels? Dan weet je hoe belangrijk het is om je voeten goed af te drogen na het douchen of baden. Want als je je voeten aan de lucht laat drogen, kan dat tot wel een half uur duren. Te veel werk? Zet dan gewoon even de föhn erop!

Voetschimmel gedijt goed in een vochtige, warme omgeving. Dat verweekt de huid nameljk, waardoor schimmels gemakkelijk de huid binnendringen. Dat geldt zeker wanneer de huid geïrriteerd of beschadigd is, of wanneer je je voeten vaak met zeep wast. Door dat laatste verdwijnen namelijk de beschermende vetzuren op de huid.

Het is dus heel belangrijk dat je voeten goed droog zijn voor je sokken en schoenen aantrekt, zeker als je al gevoelig voor voetschimmel bent. Laat je je voeten aan de lucht drogen, dan duurt het zeker een half uur voordat ze opgedroogd zijn. En zelfs dan is het tussen je tenen en in de hoekjes van je nagels vaak nog niet echt droog. En ook met een handdoek blijven er vaak vochtige plekjes achter.

De oplossing? Door je voeten na het douchen te föhnen, krijg je ze echt goed droog. En dat kost bijna geen extra tijd, want het kost nog geen minuut om even met de föhn de huid tussen je tenen te drogen. Het is wel belangrijk om ook de hoekjes bij de nagels mee te nemen. Zo maken ook schimmelnagels geen kans.

Heb je al voetschimmel?

Zie je op je voeten al grijs-witte huidschilfers en heb je jeukende kloofjes tussen je tenen? Dan heb je al voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd. Haal in dat geval een anti-schimmelcrème of -zalf bij drogist of apotheek. En gebruik een anti-schimmelpoeder in sokken en schoenen. Blijf ermee smeren tot de schimmel helmaal verdwenen is en daarna nog even, zoals in de gebruiksaanwijzing staat. Na 2 tot 4 weken zou je verbeterring moeten zien. Puistjes en blaasjes hebben iets langer nodig om te genezen en de dikke huid op je voetzolen ook. Gaat de voetschimmel niet weg? Ga dan even langs je huisarts.

Tips bij voetschimmel

  • Was je voeten liefst zonder zeep. Als je toch zeep gebruikt, spoel je voeten daarna dan goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
  • Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen. Gebruik eventueel talkpoeder tussen de tenen.
  • Draag schone katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
  • Draag sandalen, linnen of leren schoenen. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.
  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals sauna's, doucheruimtes en zwembaden.

 

Auteur 
  • Franca van Dalen
Bron 
  • Thuisarts
  • PureWow