Wat is het verschil tussen podotherapeuten en podologen?

Getty Images

Ik kamp al enige tijd met voetproblemen. Nu zei een vriendin dat ik daarmee naar een podoloog moet. Maar mijn huisarts rept over een podotherapeut. Wat is het verschil?

Vrouw, 34 jaar

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde titel, genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. In deze wetgeving staat vastgelegd welke zorgverleners welke zorg mogen verlenen. Op die manier bewaakt de overheid de kwaliteit van de zorg. Hij of zij is gegarandeerd in het bezit van een HBO-bachelordegree, na het volgen van een vierjarige HBO-opleiding.

De titels (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog zijn niet wettelijk erkend en mogen door iedereen gevoerd worden. De opleidingseisen voor podologen zijn ook veel minder zwaar dan die voor podotherapeut. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd, maar dit is dus niet altijd het geval.

Omdat iedereen zich podoloog mag noemen is door de Stichting Loop de term 'registerpodoloog' in het leven geroepen, waarbij kwaliteitseisen worden gesteld aan de podologen.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!