donderdag, 17 juni 2021

'Ziekenhuizen declareren spiraaltjes dubbel'

Veel ziekenhuizen zetten spiraaltjes die patiënten zelf hebben meegebracht op de rekening. Dat blijkt uit een groot onderzoek naar dubbele declaraties, meldt het AD donderdag.

Mogelijk is er voor miljoenen euro's ten onrechte uitbetaald. Verzekeraars onderzoeken nu in hoeverre bij ziekenhuizen sprake was van opzet of onkunde bij het indienen van de foute nota's.

Bij een eerste onderzoek van zorgverzekeraar Achmea zijn al diverse gevallen van bewuste misleiding geconstateerd. Patiënten werden weggestuurd uit het ziekenhuis als zij geen spiraaltje bij zich hadden. Die moesten ze eerst zelf kopen en later bij de verzekeraar in rekening brengen.

De vergoeding die gynaecologen voor het plaatsen van het voorbehoedsmiddel krijgen is echter inclusief de kosten voor de aanschaf van het hormoonspiraaltje, aldus de verzekeraars. In het onderzoek zijn tot nu toe 27 ziekenhuizen over 2009 en 2010 onderzocht. Gemiddeld streken zij 20.000 euro te veel op aan verzekeringsgeld. Achmea heeft inmiddels in totaal 600.000 euro teruggevorderd.

Inmiddels zijn andere zorgverzekeraars ook een onderzoek gestart.

Bron(nen):