zondag, 18 april 2021

Pelvic Congestion Syndroom (PCS)

Wat is het Pelvic Congestion Syndroom?

Bij het Pelvic Congestion Syndrome (PCS) hebben mensen chronische buikpijn door spataderen in de buik. Deze zijn ontstaan door een verhoogde druk in de aderen. PCS kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen. Bij vrouwen komt het echter vaker voor.

Oorzaken

Rond de baarmoeder en de eierstokken kan pijn optreden door stuwing van bloed in de aders. De kleppen in deze aders ontbreken. Dit kan al vanaf de geboorte zo zijn. Maar het kan ook veroorzaakt worden door zwangerschap(pen) of door hormonale oorzaken.

Symptomen

  • (doffe) pijn in de (onder)buik
  • pijn in de bekkenbodem
  • pijn bij het plassen
  • pijn tijdens of na het vrijen
  • spataderen op of rond de geslachtsdelen of anus en aambeien

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Het duurt vaak lang voordat er een diagnose gesteld wordt. Er zijn patiënten die jaren met chronische buikklachten te maken hebben. De ziekte wordt in veel gevallen niet herkend door gynaecologen en maag-darm-leverartsen. Als er eenmaal gedacht wordt aan bekkenspataderen zal in de eerste plaats een echografie (duplex) gemaakt worden. Zo kan geconstateerd worden of het bloed normaal stroomt of dat het naar het bekken stroomt, hetgeen niet normaal is. Als dit zo is, wordt de diagnose vastgesteld door middel van een flebogram. Dat is een röntgenfoto van de aderen. Hierbij wordt contrastvloeistof via een catheterprik in de lies toegediend.

Behandeling

Als er tijdens de flebografie spataderen in het bekken zichtbaar zijn, kan de behandeling direct plaatsvinden. Deze behandeling wordt een embolisatie genoemd. Bij een embolisatie wordt door middel van het inbrengen van coils (metalen veertjes met draadjes eraan) het stollen van het bloed in de uitgezette spataderen uitgelokt. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving.

In sommige gevallen is één behandeling niet voldoende en is er nog een of zijn er zelfs meerdere behandelingen nodig. Dit hangt af van de hoeveelheid spataderen. De patiënt moet na de behandeling enkele dagen rustig aan doen: geen zware dingen tilllen, niet te veel traplopen en niet sporten. Na een week mag er weer gesport worden. Zo'n twee à drie weken kunnen patiënten last houden van pijnklachten.

Prognose

Niet bij iedereen die behandeld wordt, nemen de klachten af. In sommige gevallen nemen ze zelfs toe. Sommige patiënten ervaren een duidelijke verbetering, maar krijgen na jaren weer klachten omdat er nieuwe spataderen in de buik ontstaan.