Wednesday, 20 November 2019

Winnen: 2 x een schaatsclinic voor 2 met Yvonne van Gennip

Specsavers lanceert preventief ooggezondheidsonderzoek

In Nederland hebben ongeveer 250.000 mensen zichtproblemen, variërend van ten onrechte doorlopen zonder bril tot ernstig zichtverlies en zelfs permanente blindheid. Ten minste de helft van al het verlies van gezichtsvermogen kan worden voorkomen, bijvoorbeeld door oogaandoeningen in een vroeg stadium te detecteren en behandelen, meldt Specsavers. Reden voor hen om een preventief ooggezondheidsonderzoek te lanceren. Wij werden uitgenodigd om te horen hoe zo'n onderzoek werkt én te ervaren hoe weinig je eigenlijk ziet als je last hebt van een oogaandoening. En daarvoor trokken we de schaatsen aan met Olympisch kampioene Yvonne van Gennip. We mogen bovendien 2 keer een schaatsclinic voor 2 personen met Yvonne van Gennip verloten!

Van Gennip is een van de succesvolste schaatssters die Nederland kent. Zij won bij de Olympische Winterspelen van 1988 in Calgary, Canada, drie gouden medailles: op de 1500, de 3000 en de 5000 meter. Collega Ebbo Clerkx – zelf fanatiek schaatser - offert zich dan ook graag een middag op om met deze koningin van het ijs de ijzers onder te binden. Wie weet heeft ze nog een tip of truc waarmee hij op de baan zijn voordeel kan doen. De vraag is natuurlijk wel: waarom verbindt Van Gennip zich aan een partij als Specsavers?

Risico op oogaandoening neemt toe met de leeftijd

Of het nu gaat om regelmatig je sterkte te meten, of een preventief ooggezondheidsonderzoek voor de gezondheid van je ogen; het onderwerp gaat Van Gennip aan het hart, omdat zij van dichtbij heeft meegemaakt welke impact een oogaandoening heeft op je leven: "We gaan standaard twee keer per jaar naar de tandarts, maar een oogonderzoek doen we vaak maar één keer in de drie jaar. Terwijl je ogen zó belangrijk voor je zijn en vanaf je veertigste het risico op een oogaandoening flink toeneemt. Door een tijdige diagnose kun je de schade van een oogaandoening beperken of zelfs voorkomen. Mijn zus ziet bijvoorbeeld met één oog nog maar voor de helft, maar met een vroege diagnose had dat misschien niet gehoeven. Hoe eerder je erbij bent, des te meer kun je er nog aan doen", aldus de Olympisch schaatskampioene (de zus van Yvonne had een plotseling loslatend netvlies - red.).

Yvonne van Gennip onderging zelf ook een preventief oogonderzoek en vond dat nog best spannend. In deze video zie je hoe zo'n onderzoek in z'n werk gaat én waarom Van Gennip zoveel waarde hecht aan preventief oogonderzoek.
 
Als ik arriveer bij de Jaap Eden IJsbaan, toevalligerwijs ook mijn eigen trainingsbaan, ligt deze er wat mistroostig bij. Zelfs de overvloed aan koek en zopie kunnen niet verhinderen dat de middag toch deels in het water valt. Letterlijk, want het regent pijpenstelen. Het was de bedoeling om tijdens deze schaatsclinic de ijsbaan op te gaan met geprepareerde skibrillen, die het zicht simuleren dat overblijft bij verschillende oogaandoeningen. Helaas. De regen maakt dat schaatsen met verminderd zicht geen goed idee is. Wel krijgen we de brillen op om er een stukje mee te lopen. En geloof me; gewoon een stukje lopen met zo’n oogafwijking-simulerende-bril is al meer dan overtuigend genoeg!

Nadat we allemaal ervaren hebben hoeveel - of eigenlijk hoe weinig - je nog ziet met zo'n simulatiebril op, wordt ons meer verteld over het belang van preventief ooggezondheidsonderzoek. Zoals gezegd telt ons land 250.000 blinden en slechtzienden. De verwachting is dat dit in 2030 is gestegen naar 315.000, mede door de vergrijzing. De kans op oogaandoeningen neemt toe vanaf 40 jaar en veel oogaandoeningen heb je pas door als het al te laat is. Tijdige diagnose vermindert het risico op slechtziendheid enorm. Zo kan meer dan 50 procent van het zichtsverlies worden voorkomen door oogonderzoek en het aanmeten van een bril of lenzen. Daarnaast kunnen via zo'n onderzoek diverse oogaandoeningen vroegtijdig ontdekt worden, waardoor de zorg van een oogarts tijdig, en alleen wanneer dit echt nodig is, ingeroepen kan worden. Het preventieve ooggezondheidsonderzoek van Specsavers kost slechts € 29 en wordt gedaan door gediplomeerde optometristen die in ruim 80 winkels de gezondheid van de ogen onderzoeken en signalen van een oogziekte tijdig kunnen ontdekken. Zo werkt een preventief ooggezondheidsonderzoek van Specsavers >>

Veelvoorkomende oogaandoeningen

  • Staar (troebele plekjes in de ooglens waardoor de scherpte van het zicht vermindert)
  • Glaucoom (beschadiging van de oogzenuw, meestal door verhoogde oogdruk)
  • Diabetische retinopathie (beschadiging van de bloedvaatjes in het oog als gevolg van diabetes)
  • Maculadegeneratie (aandoening van het centrale deel van het netvlies)
  • Hoge bloeddruk

Al met al heb ik een hele leuke dag gehad waarbij ik door de regen weliswaar niet met mijn idool op de ijsbaan heb gestaan, maar mooi wel met haar op de foto mocht. Voor mij geldt: volgende keer beter. Gelukkig maak jij nog wel kans met Yvonne van Gennip het ijs op te gaan. Doe snel mee met de prijsvraag hieronder!

Collega Ebbo Clerkx ging het ijs op met Olympisch kampioene Yvonne van Gennip. Vier bezoekers van Gezondheidsnet kunnen dat ook op 1 december, want we verloten twee schaatsclinics voor twee personen.

Win een schaatsclinic met Yvonne van Gennip!

Altijd al gedroomd van een schaatsclinic met een Olympisch kampioene? Nu is je kans, want we geven 2 x een schaatsclinic voor 2 personen met Yvonne van Gennip weg! Op zaterdag 1 december om 12.00 uur geeft zij jou graag tips en adviezen om nog beter en sneller te schaatsen deze winter. De schaatsclinics vinden plaats in het Thialf in Heerenveen en zijn inclusief koek en zopie en een bijpassende muts. En waarschijnlijk wil Yvonne ook nog wel even met je op de foto!

Deze prijsvraag is verlopen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Specsavers.