Grote premieverschillen zorgverzekering

Verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering 535 euro per jaar

Getty Images

De premies voor de zorgverzekering liggen dit jaar verder uit elkaar dan ooit. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering is 535 euro per jaar. De dekking van die verzekering is precies hetzelfde, want die wordt vastgesteld door de overheid.

Gemiddeld stijgen de premies 48 euro per jaar. Het kabinet had met een gemiddelde stijging van 31 euro gerekend. De grootste stijger is Ditzo Combinatiepolis, die 162,60 euro duurder wordt. Enkele verzekeringen zijn goedkoper geworden. De grootste daler is ZorgGemakPolis van Zorg en Zekerheid met een premieverlaging van ruim 50 euro. De duurste zorgverzekering is van A.S.R. met een maandpremie van 152,90 euro. De goedkoopst zorgverzekering is ZieZo van Zilveren Kruis met een maandpremie van 108,25. Deze laatste verzekering is een budgetverzekering, dat wil zeggen dat de verzekeraar met slechts een deel van de zorgverleners een contract heeft afgesloten. Verzekerden kunnen dus niet bij iedere zorgverlener aankloppen. Als er geen contract is, moet een verzekerde een deel van de rekening zelf betalen.

Besparen op de zorgverzekering

Besparen op de zorgverzekering kan op verschillende manieren. Overstappen naar een goedkopere polis is de meest voor de hand liggende manier. Resitutieverzekeringen zijn het duurst, budgetverzekeringen zijn over het algemeen het voordeligst. Wie een budgetverzekering overweegt, doet er heel verstandig aan om te kijken welke zorgverleners zijn gecontracteerd. Het is heel vervelend als de zorgverzekering geen contract heeft met het ziekenhuis in de buurt. Sommige budgetverzekeraars contracteren slechts een klein aantal zorgverleners.

Een andere bezuiniging is kritisch naar de collectieve verzekering kijken. Bijna twee op de drie verzekerden heeft een collectieve verzekering, vaak via het werk. Aan de ene kant geven deze collectieve verzekeringen korting, tot vijf procent op de basisverzekering. Aan de andere kant is er vaak alleen korting voor de duurdere basisverzekeringen. Overstappen kan dan toch lonend zijn.

Een derde bespaarmethode is de aanvullende zorgverzekering tegen het licht houden. Veel verzekerden hebben een aanvullende verzekering met ruime dekking. Soms is een aanvullende verzekering met minder dekking en een lagere premie ook voldoende.

Een vierde manier is een hoger vrijwillig eigen risico. Tegenover een vrijwillig eigen risico van 500 euro staat een flinke premieverlaging. Dit is alleen een optie voor verzekerden die verwachten geen of heel weinig zorgkosten te maken. Voor verzekerden die de afgelopen jaren regelmatig zorg nodig hadden, is dit geen goede oplossing. Goed om te weten dat de huisarts niet onder het eigen risico valt.

Overstappen

Opzeggen van de zorgverzekering kan tot en met 31 december. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan tot en met 31 januari. Het is verstandig de oude verzekering pas op te zeggen als er een nieuwe verzekering is afgesloten. Voor de basisverzekering is er een acceptatieplicht, verzekeraars mogen dus niemand weigeren. Voor de aanvullende verzekering is dat niet het geval.

Bron: zeker.com

Auteur 
  • Perry van Dijk