Hoeveel fysiotherapie krijg ik vergoed?

De vergoeding voor fysiotherapie kan sterk verschillen

Getty Images

In de laatste maand van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Vooral de vergoeding voor fysiotherapie kan sterk verschillen.

Veel mensen maken zeer regelmatig gebruik van de fysio. Dat komt onder meer doordat je daar nu zonder verwijzing van de huisarts terecht kunt. En de klachten fysiotherapeut behandelt zeer uiteenlopend klachten, zoals pijn, krachtsvermindering, ademhalingsproblemen, zwellingen en beperkingen in de beweging. Na een operatie kom je ook vaak bij de fysio terecht om zo vlot en zo goed mogelijk te herstellen. Fysiotherapeuten mogen zelf bepalen wat ze vragen voor een behandeling, meestal is dat tussen de 30 en 40 euro per sessie.

Welke vergoedingen zijn er voor fysiotherapie?

Fysiotherapie wordt in principe niet vergoed uit de basisverzekering. Je hebt dus een aanvullende zorgverzekering nodig om je behandeling vergoed te krijgen.

Er zijn enkele uitzonderingen:

  • Fysiotherapie die je ontvangt in het ziekenhuis na een operatie of behandeling.
  • Urine-incontinentie. Je hebt hiervoor recht op een vergoeding voor negen behandelingen.
  • Chronische aandoeningen die op de lijst chronische aandoeningen staan.
  • Als je jonger bent dan achttien jaar, krijg je in ieder geval een vergoeding voor negen behandelingen. In overleg met je zorgverzekeraar kun je nog negen extra behandelingen vergoed krijgen.

Eigen risico en de fysio

Als je een chronische aandoening hebt, worden de benodigde behandelingen in veel gevallen dus vergoed uit de basisverzekering. Wel is het zo dat de basisverzekering fysiotherapie dan pas vergoed vanaf de 21e behandeling. Dit wil zeggen dat je de eerste 20 behandelingen zelf betaalt. Hiervoor zou je in feite gebruik kunnen maken van je aanvullende zorgverzekering.
Vanaf de 21e behandeling krijg je vergoeding uit de basisverzekering. Let wel op: voor zorg uit de basisverzekering geldt het eigen risico. De eerste 20 behandelingen betaal je maar één keer per aandoening. Het eigen risico betaal je ieder jaar.

Extra vergoeding fysiotherapie aanvullende verzekering

Fysiotherapie is een van de meest gekozen dekkingen in het aanvullend pakket van zorgverzekeringen. Het aantal behandelingen dat door zorgverzekeraars vergoed wordt, verschilt sterk. De vergoeding binnen de aanvullende zorgverzekering varieert van 6 tot meer dan 30 behandelingen. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het pakket. Over het algemeen geldt: hoe meer behandelingen vergoedt worden, des te hoger de premie, maar per saldo kan dat voordelig uitpakken.
Let op: de genoemde vergoeding geldt alleen wanneer je naar een gecontracteerde fysiotherapeut gaat. Dus een fysiotherapeut waar jouw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Als je naar een niet-gecontracteerde fysiotherapeut gaat kan de vergoeding lager zijn.

Auteur 
Bron 
  • Independer