Maandpremie zorgverzekering stijgt 10 euro

Zorgverzekering duurder
Getty Images

Alle premies zorgverzekering voor 2023 zijn bekend. Verzekerden kunnen de verschillende premies met elkaar vergelijken en desgewenst overstappen. Opzeggen van de zorgverzekering kan tot het eind van het jaar.

Vergelijkingssite Zorgwijzer heeft becijferd dat een basisverzekering gemiddeld 138,45 euro per maand kost. Dat is gemiddeld ruim tien euro meer dan in 2022. Verzekerden kunnen kiezen uit 68 verschillende basispolissen. Dat is vijf minder dan in 2022.

Vooral goedkope polissen worden volgend jaar duurder. De grootste stijger is de United Consumers Eigen Keuze polis. Deze wordt 18,37 euro per maand duurder. Andere flinke stijgers zijn ZieZo Basis en De Friesland Zelf Bewust Polis (beide +17,70 euro), Interpolis ZorgCompact (+16,45 euro) en FBTO Basis (+16,00 euro).

Zorgverzekeraars Anderzorg en ZieZo bieden hun goedkoopste zorgverzekering in 2023 niet meer aan. Verzekerden die niet naar een andere verzekeraar overstappen, gaan daardoor rum 20 euro per maand meer betalen.

Goedkoopste polis

De vijf goedkoopste basisverzekeringen zijn VinkVink, FBTO, Univé United Consumers Bewuzt, Just en CZdirect. Deze polissen rekenen een maandpremie tussen de 125 euro en 128,30. Bij deze premie heeft de verzekerde alleen een verplicht eigen risico van 385 euro en geen vrijwillig eigen risico. Ook kan een verzekerde met deze zorgverzekeringen bij allen ziekenhuizen terecht. Zekur heeft een iets goedkopere basisverzekering, 122,95 euro per maand, maar een verzekerde kan met deze polis niet in ieder ziekenhuis terecht.

Duurste

Bij een restitutiepolis is een verzekerde vrij om zelf een zorgverlener te kiezen. Het doet er niet toe of er een contract is met de zorgverzekeraar of niet. Restitutiepolissen zijn daardoor duurder dan naturapolissen. Voor 2023 is er de keuze uit slechts zes verschillende restitutiepolissen. De voordeligste is Stad Holland (140,75 euro per maand), gevolgd door CZ Zorgkeuzepolis (149 euro), Aevitae/EUCARE restitutie  (149,95 euro), Menzis Basis Vrij (152,75), Zilveren Kruis Basis Exclusief (152,75) en a.s.r. Eigen Keuze (156,50 euro). Het prijsverschil tussen een restitutiepolis en de andere zorgverzekeringen is gemiddeld 203 euro per jaar. Dat is 17 euro per maand. In 2017 was het verschil nog geen 9 euro.

Collectief verzekerden

Nederlanders die nu een collectieve verzekering hebben afgesloten via bijvoorbeeld de werkgever, patiëntenvereniging of een andere ledenorganisatie gaan volgend jaar aanzienlijk meer betalen. De collectiviteitskorting van maximaal vijf procent op basisverzekering verdwijnt namelijk op 1 januari 2023. Bij de vier grote verzekeraars Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis gaat het gemiddeld om een stijging van 14 euro per persoon per maand. Ongeveer zestig procent van de Nederlanders is collectief verzekerd.

Aanvullende verzekering

Veel verzekerden hebben naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of de tandarts. Ongeveer een op de zeven Nederlanders overweegt om de aanvullende verzekering op te zeggen om kosten te besparen. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Independer. Bijna de helft van deze groep vreest ook zorg te gaan mijden.

Overstappen

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan tot het eind van het jaar. Er zijn verschillende vergelijkingssite waarop alle zorgpolissen te vergelijken zijn. Het opzeggen van de bestaande verzekering kan tot het eind van het jaar. Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering moet uiterlijk in januari volgend jaar gebeuren. Het is zeer verstandig om de huidige verzekering pas op te zeggen als de nieuwe verzekering is afgesloten. Zorgverzekeringen hebben een acceptatieplicht voor de basisverzekering.

Auteur 
Bron 
  • geld.nl
  • Zorgwijzer
  • Independer