Welke zorgpolissen zijn er?

Naturapolis, combinatiepolis of restitutiepolis

Getty Images

Je kunt voor je basis zorgverzekering kiezen uit drie vormen: naturapolis, combinatiepolis en de restitutiepolis. Wat is het verschil eigenlijk?

Met een naturapolis heb je recht op dezelfde zorg uit de basisverzekering als iemand met een restitutieverzekering. Je kunt alleen niet naar elk ziekenhuis of zorgverlener toe. Waarom niet?

Afspraken

Zorgverzekeraars maken elk jaar afspraken met diverse zorgverleners. Op die manier proberen zij de kosten van de zorg te drukken. Wanneer je een naturapolis hebt, krijg je vaak alleen de gehele behandeling vergoed wanneer je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Je kunt wel naar een zorginstelling van je eigen keuze, maar dan moet je er rekening mee houden dat niet de gehele rekening wordt vergoed.

Restitutiepolis

Met een restitutieverzekering kun je zelf je zorgaanbieder kiezen. Maar je moet wel eerst zelf de rekening van de zorgaanbieder (bijvoorbeeld ziekenhuis of apotheek) betalen. Daarna worden de kosten door de zorgverzekeraar vergoed. Omdat je naar zorgaanbieders kunt waarmee de verzekeraar geen prijsafspraken heeft gemaakt, heeft de zorgverzekeraar minder invloed op de gedeclareerde kosten. Hierdoor is de premie van de restitutiepolis meestal hoger dan die van een naturaverzekering.

Goedkoper

Een naturapolis is over het algemeen goedkoper dan de restitutiepolis waarbij je meer keuzevrijheid hebt. Ook worden de rekeningen direct naar je zorgverzekeraar gestuurd. Je krijgt dus niet eerst de rekening thuis en hoeft deze ook niet te voor te schieten. Dat regelt de zorgverlener allemaal rechtstreeks met jouw zorgverzekering.

Auteur 
  • Franca van Dalen