maandag, 23 september 2019

40 procent jeugd riskeert gehoorschade

ROTTERDAM - Ruim 40 procent van de Nederlandse jongeren krijgt mogelijk gehoorproblemen door het luisteren naar te harde muziek. Eén op de tien loopt waarschijnlijk zelfs het risico op zeer ernstige en blijvende schade. Dit blijkt uit promotie-onderzoek van het Erasmus MC.

Gehoorproblemen die kunnen optreden zijn onder andere gehoorverlies en oorsuizingen. Dit kan weer leiden tot vermoeidheid, depressie, sociaal isolement of arbeidsongeschiktheid. De onderzoekster schat dat bijna één op de tien jongeren grote problemen krijgt als hij doorgaat met luisteren naar harde muziek. 

Oorzaken
Een kwart van de jongeren geeft aan naar te harde muziek te luisteren via een draagbare muziekspeler. Ook hoog scoren discotheken en popconcerten (samen goed voor 23 procent). Aan het onderzoek hebben ruim 1500 12- tot 19-jarigen meegewerkt op vijftien middelbare scholen verspreid over heel Nederland.

De huidige jongeren lopen meer risico op gehoorschade dan vroegere generaties jongeren liepen. Ze luisteren vaker en langer naar muziek via een oortelefoon en zetten de volumeknop hoger. Dit komt mede doordat de apparatuur aanzienlijk verbeterd is. De hedendaagse spelers halen hogere volumes zonder dat het geluid wordt vervormd. Ook zijn ze klein en licht, hebben ze een grote opslagcapaciteit, een lange accuduur en zijn ze makkelijker te verkrijgen. Zo zijn tegenwoordig vrijwel alle mobiele telefoons standaard voorzien van een muziekspeler. Jongeren hebben dus bijna altijd een speler bij de hand.

Risico
Eerder bleek dat jongeren wél weten dat te harde muziek schadelijk is. Ze denken echter ook zelf geen risico te lopen, omdat de schade niet direct merkbaar is. Als er eenmaal gehoorschade is, valt dit niet meer te herstellen.

Bron(nen):