Parfumallergie behandelen en voorkomen

Smeren of allergenen vermijden?

Getty Images

Een allergie voor parfum is vervelend, want parfumgrondstoffen zijn overal om ons heen. En het allergische contacteczeem dat erdoor ontstaat, is niet bepaald prettig. Hoe beperk je de overlast van een parfumallergie tot een minimum?

Parfum komt niet alleen voor in geurproducten zoals eau de toilette, deodorant of aftershave. Bijna alle cosmetische producten, decoratieve cosmetica en toiletartikelen zijn geparfumeerd. En ook huishoudelijke producten zoals wasmiddel bevatten vaak parfum. Maar je vindt parfum tevens in producten waar je dat niet zo gauw verwacht; denk aan oogdruppels, levensmiddelen en kleding. Een parfumallergie is dus met recht zeer vervelend te noemen, want je komt overal in contact met de allergenen.[ITEMADVERTORIAL]

Mensen met een parfumallergie krijgen over het algemeen last van een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien. We noemen dit allergisch contacteczeem. Wanneer je denkt dat je een parfumallergie hebt, zal de arts eerst een plakproef doen met de zogenoemde 'parfummix' om te zien welke allergenen jou parten spelen.

Parfums vermijden

De simpelste oplossing bij een parfumallergie lijkt het vermijden van contact met geparfumeerde producten en parfumgrondstoffen. Dit is echter niet altijd even makkelijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel producten voorkomen. Toch is het verstandig om bij aankoop van cosmetica, huishoudproducten maar ook bijvoorbeeld toiletpapier te kijken of het ongeparfumeerde producten betreft. Dit geldt overigens niet alleen voor je eigen producten, maar bij voorkeur ook voor die van een eventuele partner.

Etiketten lezen

Ongeparfumeerde producten zijn van diverse merken te koop. Let vooral op het etiket: parfum in cosmetische producten wordt in de lijst van ingrediënten aangegeven als 'parfum','perfume', 'fragrance', of 'aroma'. Als Lyral of de bestanddelen van de parfummix in zodanig hoge concentraties in cosmetische producten aanwezig zijn, dat ze problemen kunnen veroorzaken bij allergische mensen, staat dat tegenwoordig ook vaak letterlijk op het product of de bijsluiter. Een overzicht van de bestanddelen in de parfummix vind je op deze pagina.

Testen

Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die een parfumallergie hebben bepaalde geparfumeerde producten toch kunnen verdragen. Het specifieke allergeen zit dan niet in dat product, of in een dusdanig lage concentratie dat het geen problemen op de huid geeft.

De beste manier om te testen of je ergens allergisch op reageert is door het product gedurende veertien dagen tweemaal daags in de elleboogsplooi aan te brengen. Is er binnen die veertien dagen geen uitslag zichtbaar, dan kun je er redelijk zeker van zijn dat je er niet allergisch voor bent.

Feesten en partijen

Naast het vermijden van geparfumeerde producten, is het verstandig ook de parfums van een ander te vermijden. Oftewel: jij kunt last krijgen van de producten van een eventuele partner. Dat geldt overigens ook voor het ruiken van parfum, want ook dan krijg je de stoffen op je huid.

Zeer allergische mensen kunnen daarom na een feestje eczeem krijgen; vaak rond de ogen (oogleden!) en op het gezicht. Drie welkomstzoenen bij een ontmoeting zijn dus geen goed idee als je een ernstige parfumallergie hebt.

Niet alleen parfum

Het is natuurlijk mogelijk dat het eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met geparfumeerde producten. Maar het vermijden van de allergenen - voor zover dat kan - is niet altijd de ultieme oplossing. Het komt namelijk regelmatig voor dat het eczeem blijft bestaan of alleen iets verbetert wanneer je het contact met deze stoffen vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft.

Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, (af)wasmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het vermijden van geparfumeerde producten is ook in die gevallen zinvol, maar het zal dus niet altijd tot volledige genezing van de huid leiden. Overigens is allergisch contacteczeem zelf niet erfelijk.

Besmettelijkheid

Allergisch contacteczeem is niet besmettelijk. Uiteraard is het wel verstandig om de normale hygiëne-regels in acht te nemen, zeker als het nat eczeem betreft, maar dit is vooral om infectie te voorkomen.

Behandeling

De behandeling van het allergisch contacteczeem gebeurt op verschillende manieren, maar meestal zal hierbij een corticosteroïd-houdende zalf (hormoonzalf) of crème voorgeschreven worden. Deze geneesmiddelen mogen over het algemeen slechts spaarzaam en gedurende korte tijd gebruikt worden; dan hoef je ook niet bang te zijn voor bijwerkingen. Vaak zal daarnaast nog een crème of zalf gegeven worden om de huid vet te houden. Een enkele keer wordt het eczeem behandeld met licht (bestraling met ultraviolet licht). Soms is een stootkuur met corticosteroïd-tabletten nodig bij uitgebreid en ernstig eczeem.

Auteur 
Bron 
  • Huidinfo
  • Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie
  • Ziekenhuis.nl