Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Parfumallergie behandelen en voorkomen

Smeren of allergenen vermijden?

Een allergie voor parfum is vervelend, want parfumgrondstoffen zijn overal om ons heen. En het allergische contacteczeem dat erdoor ontstaat, is niet bepaald prettig. Hoe beperk je de overlast van een parfumallergie tot een minimum?

Parfum komt niet alleen voor in geurproducten zoals eau de toilette, deodorant of aftershave. Bijna alle cosmetische producten, decoratieve cosmetica en toiletartikelen zijn geparfumeerd. En ook huishoudelijke producten zoals wasmiddel bevatten vaak parfum. Maar je vindt parfum tevens in producten waar je dat niet zo gauw verwacht; denk aan oogdruppels, levensmiddelen en kleding. Een parfumallergie is dus met recht zeer vervelend te noemen, want je komt overal in contact met de allergenen.

Mensen met een parfumallergie krijgen over het algemeen last van een jeukende rode uitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes te zien. We noemen dit allergisch contacteczeem. Wanneer je denkt dat je een parfumallergie hebt, zal de arts eerst een plakproef doen met de zogenoemde 'parfummix' om te zien welke allergenen jou parten spelen.

Parfums vermijden

De simpelste oplossing bij een parfumallergie lijkt het vermijden van contact met geparfumeerde producten en parfumgrondstoffen. Dit is echter niet altijd even makkelijk, omdat parfumgrondstoffen in zoveel producten voorkomen. Toch is het verstandig om bij aankoop van cosmetica, huishoudproducten maar ook bijvoorbeeld toiletpapier te kijken of het ongeparfumeerde producten betreft. Dit geldt overigens niet alleen voor je eigen producten, maar bij voorkeur ook voor die van een eventuele partner.

Etiketten lezen

Ongeparfumeerde producten zijn van diverse merken te koop. Let vooral op het etiket: parfum in cosmetische producten wordt in de lijst van ingrediënten aangegeven als 'parfum','perfume', 'fragrance', of 'aroma'. Als Lyral of de bestanddelen van de parfummix in zodanig hoge concentraties in cosmetische producten aanwezig zijn, dat ze problemen kunnen veroorzaken bij allergische mensen, staat dat tegenwoordig ook vaak letterlijk op het product of de bijsluiter. Een overzicht van de bestanddelen in de parfummix vind je op deze pagina.

Testen

Overigens komt het regelmatig voor dat mensen die een parfumallergie hebben bepaalde geparfumeerde producten toch kunnen verdragen. Het specifieke allergeen zit dan niet in dat product, of in een dusdanig lage concentratie dat het geen problemen op de huid geeft.

De beste manier om te testen of je ergens allergisch op reageert is door het product gedurende veertien dagen tweemaal daags in de elleboogsplooi aan te brengen. Is er binnen die veertien dagen geen uitslag zichtbaar, dan kun je er redelijk zeker van zijn dat je er niet allergisch voor bent.

Feesten en partijen

Naast het vermijden van geparfumeerde producten, is het verstandig ook de parfums van een ander te vermijden. Oftewel: jij kunt last krijgen van de producten van een eventuele partner. Dat geldt overigens ook voor het ruiken van parfum, want ook dan krijg je de stoffen op je huid.

Zeer allergische mensen kunnen daarom na een feestje eczeem krijgen; vaak rond de ogen (oogleden!) en op het gezicht. Drie welkomstzoenen bij een ontmoeting zijn dus geen goed idee als je een ernstige parfumallergie hebt.

Niet alleen parfum

Het is natuurlijk mogelijk dat het eczeem geheel veroorzaakt wordt door contact met geparfumeerde producten. Maar het vermijden van de allergenen - voor zover dat kan - is niet altijd de ultieme oplossing. Het komt namelijk regelmatig voor dat het eczeem blijft bestaan of alleen iets verbetert wanneer je het contact met deze stoffen vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft.

Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, (af)wasmiddelen en dergelijke, door wrijving, of door de kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem, astma of hooikoorts. Het vermijden van geparfumeerde producten is ook in die gevallen zinvol, maar het zal dus niet altijd tot volledige genezing van de huid leiden. Overigens is allergisch contacteczeem zelf niet erfelijk.

Besmettelijkheid

Allergisch contacteczeem is niet besmettelijk. Uiteraard is het wel verstandig om de normale hygiëne-regels in acht te nemen, zeker als het nat eczeem betreft, maar dit is vooral om infectie te voorkomen.

Behandeling

De behandeling van het allergisch contacteczeem gebeurt op verschillende manieren, maar meestal zal hierbij een corticosteroïd-houdende zalf (hormoonzalf) of crème voorgeschreven worden. Deze geneesmiddelen mogen over het algemeen slechts spaarzaam en gedurende korte tijd gebruikt worden; dan hoef je ook niet bang te zijn voor bijwerkingen. Vaak zal daarnaast nog een crème of zalf gegeven worden om de huid vet te houden. Een enkele keer wordt het eczeem behandeld met licht (bestraling met ultraviolet licht). Soms is een stootkuur met corticosteroïd-tabletten nodig bij uitgebreid en ernstig eczeem.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

5 Comments

Door harriette (niet gecontroleerd) op zo, 08/06/2017 - 01:10

Hallo Kees,
Ook ik heb een ernstige parfum allergie en ondervind ook dagelijks veel hinder hiervan. Mijn familie houdt goed rekening met me maar een normaal sociaal leven heb ik eerlijk gezegd niet meer.
Ik weet dat ze in Zweden veel bewuster omgaan met parfumstoffen. Het is natuurlijk ook slecht voor iedereen. Of je nu al wel of niet allergisch bent.
Ik zou mij graag willen inzetten om wat meer bekendheid te geven aan dit groeiende probleem (steeds meer kinderen raken allergisch) en om openbare gebouwen parfumvrij te laten zijn. Zelf heb ik de bizarre ervaring gehad dat er in het dermatologisch instituut notabene, waar de artsen allemaal ongeparfumeerd zijn, tijdens toilet bezoek zo'n airwick luchtverfrisser over mij werd uitgesproeid tijdens het opendoen van de deur......echt niet fijn!
Het zou toch mogelijk moeten zijn om als groepje naar buiten te treden.
Dit is mijn eerste poging hiertoe. Ik zie gerust dat uw bericht al van enige tijd geleden is maar wie weet komt er toch nog een reactie.

Door Heike (niet gecontroleerd) op di, 12/06/2016 - 09:08

In scholen en sporthallen zijn op de wc's vaak nu ook geurspuiters geïnstalleerd.
Ik heb d3 rest van dedag motie met ademhaling als ik deze even opzoek.
Ook in de ochtendspits in de trein heb ik dit probleem met al de geurtjes

Door Kees (niet gecontroleerd) op do, 03/31/2016 - 10:19

Ik heb een zeer ernstige parfum allergie en ondervind dagelijks hiervan de hinder. Ik heb aan iedereen in mijn omgeving gevraagd om met mij rekening te houden door middel van het schrijven van een brief waarin vermeld wat het mij doet. Producten die parfum vrij zijn halen wij in Duitsland bij de dmdrogerie die hebben een groot assortiment aan parfum vrije producten. Wat ik heel erg vind is dat er in het ziekenhuis bij ons nu een parfum in het lucht systeem zit. Waardoor ik dat ziekenhuis eigenlijk niet meer kan bezoeken. Hebben meer mensen hier ervaring mee. Want ik Ben dit al vaker in openbare gebouwen en plaatsen tegengekomen. Dit heeft voor mij direct gevolgen op mijn huid en luchtwegen met alle gevolgen van dien. In Zweden is er een parfum verbod in openbare ruimte ingesteld. Het zou goed zijn dat dit hier ook gebeurt. Graag zou ik horen of meer parfum allergie patiënten hier last van hebben en hoe we dit zouden kunnen voorkómen.

Door Ingrid (niet gecontroleerd) op zo, 10/18/2015 - 20:00

Hallo Anne,
Ik heb ook parfumallergie. Maar ik moet alles wat met parfum en smaakstof vermijden. En ook een nieuwe job moeten gaan zoeken. Het veranderd je leven 360 graden. Hier is een website die ik gevonden heb voor parfumvrije producten https://www.parfumvrij.nl/

Door Anne (niet gecontroleerd) op za, 09/26/2015 - 16:37

Ik heb ook een parfumallergie. Gelukkig heb ik veel parfumvrije producten kunnen vinden. Haarstylingsproducten is een stuk lastiger. Ik heb inmiddels een parfumvrije haarwax gevonden van PureSenZ. Ben er erg blij mee. Geen irritante parfumlucht en houdt mijn haar perfect in model. Hier kun je het bestellen: www. puresenz.nl.