13 tips tegen parfumallergie

Allergisch contacteczeem voorkomen

Getty Images

Parfumallergie, oftewel allergisch contacteczeem, is een veel voorkomend probleem. Wij vroegen onze bezoekers naar hun tips om het risico op parfumallergie te verminderen. Hier vind je de dertien beste ideeën!

Gemiddeld gebruiken we zo’n vijf verschillende geparfumeerde producten, in totaal tot wel elf keer per dag. Geen probleem, als je er niet gevoelig voor bent. Maar overmatig parfumgebruik kan leiden tot parfumallergie oftewel allergisch contacteczeem. En parfum zit in meer producten dan je denkt.  Een beetje parfuminderen kan wonderen doen om allergisch contacteczeem te verminderen. Maar hoe doe je dat het beste? Lezers geven tips.

1. Verse bloemen

“Ik haal iedere week verse bloemen in huis. Ze geven vrolijkheid en kleur, en maken interieurparfums overbodig.”
P. Buter, Sneek

2. Gebruik een dispenser

“Gebruik voor je douchegel en shampoo een dispenser. Zo gebruik je minder van alles. Dit is beter voor je huid en als je producten gebruikt die niet volledig afbreekbaar zijn ook beter voor het milieu.”
S. Simons, Hoofddorp

3. Andere wasverzachter

“Ik ben diabetespatiënt en heb daardoor een heel gevoelige huid. Ik ben wasverzachter zonder parfum gaan gebruiken en dat heeft me enorm geholpen. Ik heb nergens meer last van.”
S. Martens, Middelburg

4. Parfum op T-shirt

“Als je parfum opspuit, spuit ‘t dan op je shirtje in plaats van direct op de huid. Dit voorkomt bij mij een geïrriteerde huid. Wat voor mij ook werkt, is de parfum door een stukje keukenrol opspuiten.  Op een of andere manier heb ik ook dan bijna geen last van irritatie.”
M. Voorwinden, Noordeloos

5. Op werkdagen parfumvrij

“Door de week gebruik ik nooit een parfum en mijn deodorant is meestal parfumvrij. Voor de schoonmaak in huis gebruik ik meestal schoonmaakazijn (zonder parfum uiteraard), geen huidirritatie en het huis blinkend schoon.”
H. Visscher, Rouveen

6. Geen lange douches

“Voorkomen is beter dan genezen, voorkom bijvoorbeeld dat je huid droog wordt door geen lange hete douches te nemen, dan hoef je ook minder product op je huid te smeren. Ik gebruik sowieso alleen parfumvrije doucheproducten.”
N. Ritmeijer, Amsterdam

7. Opschrijven wat je gebruikt

"In mijn gezin zijn er twee overal allergisch voor. Nu is het bijvoorbeeld weer hooikoorts. Wij gebruiken alleen verzorgingsproducten wanneer het echt nodig is. Daarnaast goed in de gaten houden wanneer het erger wordt en opschrijven welke producten je gebruikt. Bij een allergische reactie weet je daardoor gelijk waar van het is."
A. Hovestad, Veenendaal

8. Veel water drinken

“Veel water drinken helpt je huid soepel te houden. Hierdoor heb je minder (geparfumeerde) crèmes nodig."
E. Kreuse, Spijkenisse

9. Gebruik geurzakjes

“Leg zakjes met lekker geurende kruiden en bloemen in je kledingkasten, de geur trekt in de kleding en als je de kleding aantrekt, draag je een natuurlijke parfumvrije geur bij je.”
M. Bloemhof, Groningen

10. Afwisselen

“Gebruik ongeparfumeerde deodorant en bodylotion. Spuit bovendien niet elke dag hetzelfde parfum op. Als je elke dag een ander geurtje op heb, ruik je ‘t ook weer goed en geniet je er meer van.”
A. Lobbezoo, Goes

11. Lucifers na toiletbezoek

“Na toiletbezoek even een lucifer afsteken in het toilet in plaats van een spuitbus is eigenlijk veel effectiever en aangenamer. Dus leg een doosje lucifers in het toilet!”
M. Kooij, Den Haag

12. Water en azijn

“Kalkaanslag op sanitair verwijder ik met water en azijn. Daar heb ik geen geparfumeerde producten bij nodig.”
B. Brugman, Zwolle

13. Spuiten in de douche

“Ik spuit het liefst alleen iets op als ik in de douche ben, dus nooit in de slaapkamer. Dit scheelt alweer één ruimte in huis met parfumgeur. Verder niet te veel en dan bijvoorbeeld wat op je kleding spuiten zodat je huid gespaard blijft.”
S. Berns, Nijmegen

Auteur