vrijdag, 3 december 2021

Alzheimermuizen gezonder met Mediterraan dieet

Muizen met een genetische gevoeligheid voor Alzheimer blijven langer gezond op een Mediterraan dieet. Hun hersenen zijn beter doorbloed en bevatten minder van het giftige eiwit amyloïd. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Diane Jansen en Valerio Zerbi van het Radboudumc.

De promovendi onderzochten muizen met ingebrachte genen die lijken op die van mensen die gevoelig zijn voor Alzheimer. Een groep muizen kreeg een controledieet. De andere volgde een speciaal Mediterraan dieet met veel vis- en olijfolie en uridine monofosfaat (UMP). UMP is net als omega-3-vetzuur nodig voor de opbouw van de membranen van hersencellen.

​Hersenafwijkingen
Op de leeftijd van 8, 12 en 15 maanden keken de onderzoekers naar het gedrag en legden ze de muizen in geavanceerde MRI-apparaten. Wat bleek? In de hersenen van de Alzheimermuizen die het controledieet volgden, zagen ze al na 5-8 maanden meerdere afwijkingen in de hersenen, slechtere hersendoorbloeding en een groot verlies van hersencellen.
 
Alzheimermuizen die Mediterraan aten, vertoonden minder afwijkingen. Muizen die daarnaast ook nog vitamines, selenium, fosfolipiden en de voedingsstof choline kregen, vertoonden de minste afwijkingen. Ook gewone muizen die het gezonde dieet kregen, scoorden beter: na een jaar hadden ze een betere doorbloeding in de hersenen en bewogen ze zich minder angstig in een open veld.

​Voedingsstoffen
"We denken dat de voedingsstoffen op meerdere manieren bijdragen aan het gezonder houden van de hersenen bij deze muizen", verklaart Amanda Kiliaan. Zo leveren omega-3-vetzuren en UMP bouwstenen voor de membranen van hersencellen, waardoor de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en verbindingen sneller kan gaan.

Muizenstudies leveren natuurlijk nog niet het bewijs dat zo’n gezonder dieet ook bij mensen werkt. De onderzoekers gaan het succesvolle muizendieet daarom testen bij ouderen in de fase net vóór Alzheimer.

Bron(nen):