zaterdag, 24 oktober 2020

'Angstige herinneringen kun je wissen'

BAARN - Neurowetenschappers ontdekten wat er in zenuwcellen gebeurt nadat je je een gebeurtenis herinnert. Dit mechanisme kan gebruikt worden om angstige herinneringen kwijt te raken.

Een herinnering maak je weer ‘vloeibaar’ door deze op te roepen. Gedurende een paar uur stellen de hersenen de sterkte van de herinnering, bijvoorbeeld de angstreactie, opnieuw in. Bovendien kun je de herinnering aanpassen met nieuwe informatie, zodat een angstige herinnering zelfs na weken of jaren weken niet meer spontaan terugkeert.

Geheugenaanpassingen
VU-neurowetenschapper Sabine Spijker en haar team vonden een belangrijk moleculair mechanisme dat laat zien hoe geheugenaanpassingen plaatsvinden. Deze zijn afhankelijk van een receptormolecuul. Het geeft met de stof glutamaat signalen tussen zenuwcellen door. "Dit natuurlijke proces kun je gebruiken in vormen van psychotherapie die gericht zijn op het 'herschrijven' van herinneringen. Zo kun je traumatische ervaringen behandelen.", zegt Spijker.

Hippocampus
In een periode van vier uur na het oproepen van de herinnering neemt het aantal glutamaatreceptoren in zenuwcellen van de hippocampus af. In deze periode is het mogelijk herinneringen aan te passen. Spijker: "Wanneer we ervoor zorgden dat het aantal glutamaatreceptoren niet kon afnemen werd de angstreactie groter in de uren tot dagen na het oproepen van de herinnering."

Herinneringen kwijtraken
Ook lieten de onderzoekers zien dat de afname van deze receptoren aan de basis ligt van een experimentele therapie die gebaseerd is op het oproepen van herinneringen. Spijker: "Bij knaagdieren en mensen helpt dit om een angstige herinnering voorgoed kwijt te raken. Ons onderzoekt toont aan dat de timing en plaats van slechts enkele receptoren het verschil kunnen betekenen tussen een normaal leven en een leven met permanente angst."

Trefwoorden:
Bron(nen):