zondag, 14 augustus 2022

Antibiotica verhogen kans op darmontsteking

BAARN - Amerikaanse wetenschappers hebben mogelijk een oorzaak gevonden waarom steeds meer kinderen chronische darmontstekingen (IBD) krijgen. Ze vonden een verband tussen het gebruik van antibiotica op zeer jonge leeftijd en het krijgen van darmontstekingen.

IBD is een verzamelnaam voor inflammatoire darmziekten als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. De symptomen zijn diarree, rectaal bloedverlies en buikkrampen.

Het afgelopen decennium is het aantal kinderen met IBD verdubbeld. Volgens de studie is dit gedeeltelijk te wijten aan het toegenomen gebruik van antibiotica.

Te snel antibiotica
"We moeten verstandig zijn in ons gebruik van antibiotica", zegt onderzoeker Kronman van het Seattle Children's Hospital. "Antibiotica moet alleen gebruikt worden als het echt nodig is. Te veel kinderen krijgen te snel antibiotica wanneer het helemaal niet nodig is. Zoals bijvoorbeeld bij een simpele verkoudheid."

De onderzoekers volgden meer dan een miljoen kinderen. Kinderen die voor hun eerste verjaardag waren behandeld met antibiotica bleken vijf keer meer kans te hebben op het ontwikkelen van chronische darmontstekingen dan kinderen die nooit antibiotica hadden gekregen.

Ook bij oudere kinderen en tieners was er een verband te zien, maar was het risico niet zo groot. En hoe meer antibiotica voorgeschreven tijdens de kindertijd en adolescentie, hoe hoger het risico.

De studie is maandag online gepubliceerd en verschijnt in het oktobernummer van Pediatrics.

Bron(nen):
  • WebMD