Gedoe met longmedicijnen? Zo lukt het wel

Slimme tips voor goed gebruik

Getty Images

Ook een Nexthaler, Diskus of Neutec in huis? De felgekleurde plastic apparaten zien eruit als het speelgoed van de (klein) kinderen, maar het zijn puffers met longmedicijnen. Ze zien er ‘high tech’ uit, maar ze blijken erg onhandig. Maar liefst 70 procent van de mensen gebruiken ze onbewust verkeerd. Drie slimme tips voor goed gebruik.

Nederland telt bijna 1,5 miljoen gebruikers van longmedicijnen, oftewel medicijnen die je moet inademen. Ze worden ook wel ‘puffers’ of ‘inhalatoren’ genoemd. Maar liefs zeventig procent van de longpatiënten gebruikt deze longmedicijnen niet op de juiste manier, volgens het kennisinstituut Nivel. Dat is een probleem, want de medicijnen zijn vaak hard nodig om astma-aanvallen of achteruitgang van de longen te voorkomen. Je kunt door verkeer gebruik in het ziekenhuis terecht komen. Toch is het niet gek dat zoveel mensen lopen te klungelen met de gekleurde plastic apparaten. Het is vaak best een gedoe om het middel goed in te ademen, terwijl je een apparaat vasthoudt en soms ook op een knop moet drukken. En elk type puffer heeft zijn eigen handleiding, die ook nog eens verandert. Wat kun je doen om de medicijnen beter in te nemen? Lees deze tips.

Tip 1: Maak een afspraak met de apothekersassistente

Het Nivel onderzoekt hoe apothekersassistenten mensen kunnen helpen met deze medicijnen. De assistenten nodigen patiënten uit voor een gesprek over het gebruik van de puffer. 36 apotheken doen mee aan dit onderzoek. Maar als je zelf twijfels hebt over de longmedicijnen, is het dus zeker een tip om de assistente te laten meekijken met hoe je de puffer gebruikt. Het is handig om een afspraak te maken, zodat de assistent zich kan voorbereiden.

Tip 2: Maak een afspraak met de praktijkondersteuner

Vrijwel alle huisartsen hebben een praktijkondersteuner (poh). Sommige praktijkondersteuners zijn gespecialiseerd in longziekten. Zij kan ook een longfunctie test doen, waarmee je ziet hoe het staat met de longen en of de medicijnen wel goed aanslaan. Handig om een afspraak te plannen en de longmedicijnen nog eens goed te bespreken. Omdat de puffers zo ingewikkeld te gebruiken zijn, is het slim om zeker een keer per jaar een controlegesprek aan te vragen bij de huisarts en de apotheek.

Tip 3: Download hier de nieuwste handleiding

De handleidingen van de puffers zijn niet alleen ingewikkeld, ze veranderen ook steeds. Op deze website van de Long Alliantie Nederland staan de nieuwste versies van de handleidingen:

https://inhalatorgebruik.nl/nl/home

Handig: hier staan ook handleidingen voor het thuis vernevelen.

Auteur