Waar moet je op letten bij de aanschaf van een saturatiemeter?

Deskundig advies over het kopen van een saturatiemeter

Saturatie meten thuis met saturatiemeter
Getty Images

Je saturatie meten met een thuismeter. Handig, maar hoe maak je de juiste keuze als je een saturatiemeter voor thuisgebruik wil aanschaffen? Twee experts delen tips.

Suzan Wopereis is onderzoeker en systeembioloog bij TNO. Zij stelt: “Ik ben een voorstander van zelf meten en doe er ook wetenschappelijk onderzoek naar. Regelmatig meten kan een steun in de rug zijn voor wie gezonder wil gaan leven. Het ‘onzichtbare’ zichtbaar maken kan enorm motiverend zijn.”  

Irma Brauer is assistent-regionaal-manager bij Medipoint. Zij zegt: “Steeds meer mensen gebruiken thuismeters. Door de groei van de markt wordt de kwaliteit steeds beter en zijn ze een stuk goedkoper geworden. Daardoor zijn thuismeters nu voor iedereen toegankelijk.”

Wat meet de saturatiemeter?

Een saturatiemeter meet de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Saturatie betekent ‘verzadiging’. Het percentage geeft aan hoeveel procent van de rode bloedcellen zuurstof aan zich hebben gebonden. De meting is heel eenvoudig: je klemt je wijsvinger in het apparaat en krijgt direct de uitslag. Een saturatiemeter is iets minder betrouwbaar dan een bloedtest, maar betrouwbaar genoeg voor de praktijk.

Waarom zou je dit aanschaffen?

Wopereis: “Een saturatiemeter wordt eigenlijk alleen op medische indicatie geadviseerd, bijvoorbeeld voor iemand met een longaandoening, hart- en vaatziekten of bij een ernstige infectie. Overigens zit er op veel smartwatches tegenwoordig ook een saturatiemeter, maar die is veel minder betrouwbaar dan een echte saturatiemeter.” 
Brauer: “Ten tijde van de covid-19-pandemie waren saturatiemeters niet aan te slepen, nu worden er veel minder verkocht.”

Wat zijn de referentiewaarden?

Een saturatie van 95 procent of hoger is normaal. Een saturatie tussen de 91 en 95 procent is wat lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Onder de 90 procent is de saturatie verlaagd.

Bij kunstnagels of gel-nagellak kan de meting minder goed uitgevoerd worden, en dat geldt ook als je koude vingers hebt.

Wat doe je bij een afwijkende waarde?

Wopereis: “Zoek medische hulp als de saturatie onder de 90 procent zakt. Waarschijnlijk voel je je dan ook flink ziek. Je merkt een zuurstoftekort in het bloed aan vermoeidheid, verwardheid, benauwdheid en onrust.”

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Brauer: “Geen speciale dingen: saturatiemeters zijn in het algemeen betrouwbaar en niet duur.”

Prijs: rond de €45.

Tips

Brauer: “Bij kunstnagels of gel-nagellak kan de meting minder goed uitgevoerd worden, en dat geldt ook als je koude vingers hebt.” 

Ook beweging, bloedarmoede en een onregelmatig hartritme kunnen de uitslag beïnvloeden. Doe de meting dus met warme handen en terwijl je rustig zit of ligt.

Een andere versie van dit artikel verscheen eerder in Plus Magazine maart 2024. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai.

Bron 
  • Plus Magazine