Feiten en fabels over de HPV-vaccinatie

Kan de inenting onvruchtbaarheid veroorzaken?

Getty Images

Welke feiten en fabels doen de ronde over de HPV-vaccinatie? We zetten de belangrijkst voor je op een rij en geven toelichting.

Ik heb gehoord dat je verlamd kan raken door de prik, klopt dat?
In Amerika is een meisje verlamd geraakt, net nadat ze een HPV-inenting had gehad. Die verlamming kwam niet door de prik, maar had andere oorzaken. Ze zou dus ook verlamd zijn geraakt zonder die prik. Helaas is het op een verkeerde manier in de media gekomen en vervolgens verspreid.

Is er kans dat mijn haar uitvalt na een prik?
Nee. Er is geen bewijs dat de HPV-inenting voor haaruitval kan zorgen.

Kan de inenting onvruchtbaarheid veroorzaken?
Nee. De prik werkt op je afweersysteem, je natuurlijke bescherminig tegen infecties. De prik heeft geen enkele invloed op je voortplantingsorganen en kan dus nooit onvruchtbaarheid veroorzaken.

Ik heb geen vriendje. Heb ik de prik dan toch nodig?
Behalve als je van plan bent om helemaal nooit aan seks te gaan doen, is het verstandig om de prikken te halen. Als je seks hebt, kun je een HPV-infectie oplopen. Daar merk je niks van. Soms blijft het virus in je lichaam en kan het een verandering in cellen veroorzaken en uiteindelijk baarmoederhalskanker.

Zijn er mensen gestorven door de inenting?
Er is nooit iemand overleden door een HPV-inenting. Ook niet in het buitenland. In Nederland houden we dit soort dingen altijd nauwkeurig in de gaten, voor alle inentingen. Je hoeft dus niet bezorgd te zijn dat je de prik niet overleeft.

Heb ik toestemming nodig van mijn ouders?
Als je 12 jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Maar het is beter om er thuis over te praten en samen te besluiten. Bij het inenten hoeft er geen vader of moeder aanwezig te zijn. Wel worden je gegevens vastgelegd.

Waarom moeten meisjes al zo jong ingeënt worden?
Inenting heeft vooral zin vóór dat je met het virus in aanraking komt (via seks). Het beste moment om ingeënt te worden, is voordat je seksueel actief wordt. Daarom worden meisjes op jonge leeftijd ingeënt. Een andere reden is dat je vooral op jonge leeftijd het HPV-virus oploopt.

Zijn de bijwerkingen onderzocht bij 12-jarige meisjes?
Na de eerste prikronde zijn 12-jarige meisjes onderzocht. Het blijkt dat de bijwerkingen bij 12-jarigen dezelfde zijn als bij vrouwen tussen de 15 en 25 jaar (die laatste groep is vóór de eerste prikronde onderzocht).

Is het wel bewezen dat de inenting helpt tegen baarmoederhalskanker?
De inenting beschermt tegen de twee HPV-varianten die in de meeste gevallen baarmoederhalskanker veroorzaken. Door de inenting wordt de infectie opgeruimd. Zo kan er geen verandering optreden in de cellen die uiteindelijk tot baarmoederhalskanker leiden.

Voor meer informatie kun je gratis bellen met tel. 0800-3018051.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • RIVM