Groot onderzoek naar vaccinatie tegen baarmoederhalskanker

vrouw-hpv
Getty Images

Vijftien Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan een onderzoek naar het vaccineren van vrouwen na een ingreep tegen baarmoederhalskanker. De bedoeling is dat vrouwen beter beschermd zijn tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

In ons land krijgen jaarlijks zeshonderd vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Daarnaast krijgen honderden vrouwen na een slechte uitslag van een uitstrijkje een medische ingreep. Hierbij worden onrustige cellen bij de baarmoederhals verwijderd zodat ze niet kunnen uitgroeien tot kankercellen.

Bij het weghalen van de cellen verdwijnt het HPV-virus echter niet. Onderzoek onder achthonderd vrouwen moet nu uitwijzen of vaccinatie het lichaam kan helpen het virus op te ruimen. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Franciscus Gasthuis & Vlietland en Erasmus MC in Rotterdam, en richt zich op vrouwen die al zo'n medische ingreep hebben ondergaan.

HPV-vaccinatie

Eerder is al gebleken dat vaccinatie ook kan helpen bij vrouwen die al drager zijn van HPV. Momenteel worden meisjes van twaalf jaar al ingeënt tegen het seksueel overdraagbare virus. Daardoor neemt de kans om baarmoederhalskanker te krijgen met 70 tot 80 procent af.

Volwassen vrouwen komen er doorgaans achter dat ze het virus dragen via een uitstrijkje. Zij hebben dan klachten als bloedverlies tijdens seks of laten dit doen vanwege een oproep via het bevolkingsonderzoek. Een slechte uitslag daarvan kan leiden tot een operatie.

Bron 
  • NOS
  • ad.nl