zaterdag, 6 juni 2020

HPV-vaccinatie vanaf 2021 ook voor jongens

Jongens worden vanaf 2021 ook tegen HPV gevaccineerd. Ook gaat de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen van twaalf naar negen jaar. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid besloten.

Meisjes worden sinds 2010 vanaf 12 á 13 jaar tegen HPV gevaccineerd. Het vaccin beschermt hen voornamelijk tegen baarmoederhalskanker. Op advies van de Gezondheidsraad wordt het vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en krijgen jongens de vaccinatie vanaf 2021 dus ook.

Groepsbescherming

Niet alleen beschermt het vaccin jongens tegen mond-, keel-, anus- en peniskanker, maar zijn volgens de staatssecretaris jongens én meisjes beter beschermd door groepsbescherming.

KWF Kankerbestrijding is blij met deze groepsbescherming: "De bescherming voor meisjes en vrouwen neemt toe, omdat jongens het virus niet meer kunnen overbrengen. Zo kunnen we veel gevallen van kanker voorkomen." Jaarlijks krijgen vijfhonderd mannen kanker door het seksueel overdraagbare virus.

Opkomst stijgt

Sinds 2010 stijgt de opkomst van meisjes voor de vaccinatie. Volgens Blokhuis was de opkomst nog nooit zo hoog als dit jaar. 65 procent van de meisjes geboren in 2006 haalde de eerste prik. Mensen die het vaccin missen, krijgen nog een kans wanneer ze 14 jaar of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. Blokhuis breidt ook de mogelijkheid uit voor jongeren van 18 tot 26 jaar om de vaccinatie alsnog te halen.

Bron(nen):