maandag, 23 mei 2022

EHEC: consumptie kiemgroenten weer veilig

BERLIJN - Het Duitse Robert Koch Instituut heeft vandaag aangegeven dat de consumptie van rauwe kiemgroenten weer veilig is. De enige uitzondering is (kiemen uit) fenegriekzaad uit Egypte, waarbij de kans op EHEC-besmetting aanwezig blijft.

Kiemgroenten en bietenspruiten stonden in een kwaad daglicht sinds het ontstaan van de EHEC-epidemie. Mondjesmaat verdwijnt de angst voor besmetting met de EHEC-bacterie naar de achtergrond en gaan mensen deze groenten weer rauw nuttigen. Het Robert Koch Instituut geeft nu aan dat dat ook weer veilig kan.

Geen reden tot waarschuwen
"Vanuit de overheid zien we geen reden meer voor de voedingswaarschuwingen die zouden moeten beschermen tegen infectie met ehec 0104. Kiemgroenten en Bietenspruiten kunnen weer rauw gegeten worden", aldus een woordvoerder van het RKI. Vooralsnog is er geen bewijs gevonden dat andere kiemen en zaden dan het Egyptische fenegriekzaad EHEC-besmetting konden veroorzaken.

Ruim 50 doden
De EHEC-epidemie is op z'n retour, maar nog niet voorbij. De laatste bevestigde besmetting dateert van 7 juli. De epidemie heeft tot nu toe aan ruim 50 mensen het leven gekost. Veel van hen overleden aan het hemolytisch-uremisch syndroom (HUS), veroorzaakt door de besmetting.

Trefwoorden:
Bron(nen):
  • Der Westen