vrijdag, 14 mei 2021

Gevaarlijke Klebsiellabacterie nu ook in revalidatiecentrum

ROTTERDAM - De gevaarlijke Klebsiellabacterie is nu ook opgedoken in het Rotterdamse revalidatiecentrum Rijndam. De bacterie is aangetroffen bij twee patiënten van de instelling. Dat meldt Metro.

De patiënten waarbij de bacterie is aangetroffen zijn niet ziek. Het tweetal is inmiddels geïsoleerd van de overige patiënten. Ook heeft het revalidatiecentrum maatregelen getroffen om verdere verspreiding van de multiresistente bacterie tegen te gaan. 

De Klebsiella Oxa-48 bacterie waarde tot nu toe alleen rond in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam. Dat ziekenhuis staat inmiddels onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De Klebsiella Oxa-48, een variant van de Klebsiella pneumoniae, zijn staafvormige bacteriën die in de mond, darmen en op de huid voorkomen. De bacterie veroorzaakt in principe geen ziekte, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand wel infecties veroorzaken (longontsteking).

Deze variant is resistent tegen bijna alle vormen van antibiotica. Hierdoor is het moeilijk om een infectie met deze bacterie te behandelen.

Bron(nen):
  • Metro