Helpen koffie en thee tegen ziekenhuisbacterie?

Getty Images

BAARN - Kan het drinken van een gloeiend hete kop koffie of thee je beschermen tegen de MRSA-bacterie? Nieuw onderzoek zegt dat deze dranken een antibacteriële werking hebben, waardoor de kans op aanwezigheid van de superbacterie in je neus kleiner is.

Volgens Amerikaanse onderzoekers van de Medical University of South Carolina hebben bijna 2,5 miljoen mensen aanwijzingen van de MRSA-bacterie in hun neus. Het drinken van hete thee leek de kans op de aanwezigheid van de zogenaamde ziekenhuisbacterie met 50 procent te verkleinen. Ditzelfde effect werd gevonden bij koffiedrinkers. Hoe meer koffie en thee, des te kleiner werd de kans.

Vervolgonderzoek
Het onderzoek toont een verband tussen het drinken van koffie of thee en het risico op besmetting met de MRSA-bacterie, maar geen oorzaak of gevolg. "Een logische vervolg stap binnen het onderzoek is het bekijken of koffie en thee daadwerkelijk een effect hebben op mensen met MRSA.", vertelt onderzoeker Eric Matheson. "Het zou kunnen zijn dat bepaalde ingrediënten in thee antimicrobiële eigenschappen hebben en hierdoor de superbacterie afzwakken."

Gekoeld
Frisdrank en ijsthee leken geen effect te hebben. "De krachtige ingrediënten van thee worden wellicht vernietigd door lage temperaturen.", aldus Matheson. "Ook zou het kunnen zijn dat de warme dampen van de hete koffie of thee ervoor zorgen dat we de gezondheidsbevorderende ingrediënten inademen."

Kritisch
Andere wetenschappers zijn echter kritisch. Ze vinden de bevinding van Matheson interessant, maar meer onderzoek is noodzakelijk. Aangezien de MRSA-bacterie al resistent is voor antibiotica, vragen zij zich af of de zogenaamde antimicrobiële eigenschappen van koffie en thee hier wel verschil zouden kunnen maken.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • WebMD