Hoe ongezond is het om te bakken in een vieze oven?

Aangekoekte en verkoolde etensresten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is het ongezond om eten te verwarmen in een vieze oven?

Het zal je vast weleens overkomen zijn dat je na een kookbeurt vergeten bent de oven te reinigen. De volgende keer zet je hem aan op voorverwarmen en je ruikt het al snel: aangekoekte en verkoolde etensresten. Toch zet je je lasagne er maar in, maar hoe ongezond is dat eigenlijk?

PAK's

Door het verhitten van voeding kunnen schadelijke stoffen ontstaan, zoals bijvoorbeeld PAK's. Een ander voorbeeld is acrylamide. Dat is een stof die kan ontstaan als je zetmeelrijke producten, zoals aardappelen en granen roostert, bakt, grilt of frituurt boven de 120 graden Celsius. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 geconcludeerd dat acrylamide de kans op kanker bij mensen mogelijk verhoogd. Bij koken ontstaat geen acrylamide.

In theorie kunnen dit soort stoffen ontstaan als aangekoekte etensresten opnieuw worden verhit in de oven. En dat zou eventueel in je ovenschotel terecht kunnen komen. Maar of het in dit geval om zorgelijke hoeveelheden gaat, betwijfelt hoogleraar toxicologie Ivonne Rietjens van Wageningen Universiteit in de Volkskrant. "Dat neemt niet weg dat je beter kunt vermijden wat te vermijden valt."

Bacteriën en schimmels

Expert Voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum noemt ook bacteriën en schimmels als mogelijk risico. "Met name schimmels kunnen sporen vormen die zich verder verspreiden."

Ook Van der Vossen is hier genuanceerd over in de Volkskrant. "Het zijn risico's die kunnen ontstaan, maar hoe vaak het in de praktijk voorkomt, is onbekend. Als het gaat om voedselveiligheidsrisico's van de oven, denk ik eerder aan twee andere risico's: het niet volledig gaar maken of juist aan laten branden."

Hoe ongezond het is, is dus onduidelijk. Ook omdat er geen onderzoek naar gedaan is. Het beste is dus maar om je oven goed schoon te houden. Gebruik bakpapier en/of ruime ovenschalen en voorkom dat hij sowieso vies wordt.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik