Hoe vies is het om schoenen aan te houden in huis?

Veel bacteriën op zowel de zolen als de schoen zelf

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe vies is het om schoenen aan te houden in huis?

In veel culturen is het heel normaal om bij binnenkomst je schoenen uit te trekken. Zo nemen mensen in Zweden bijvoorbeeld schone schoenen mee naar een feestje of sloffen als ze bij iemand op bezoek gaan. En ook in Turkije en China loopt niemand met schoenen binnenshuis. Maar in Nederland wordt er eerder gek op gekeken als je je schoenen uittrekt als je bij iemand op bezoek komt. En ook zijn er veel mensen die in hun eigen huis de hele dag op schoenen lopen waarmee ze ook buiten hebben gewandeld. Maar hoe vies is dat eigenlijk? En komen er op deze manier veel bacteriën in huis?

421.000 bacteriekiemen

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat er aardig wat bacteriën aanwezig zijn op zowel de schoenzolen als de schoenen zelf. Voor het onderzoek lieten wetenschappers een aantal mensen tien weken lang nieuwe schoenen dragen. Daarna werden er op de zolen gemiddeld 421.000 bacteriekiemen gevonden, waaronder de darmbacterie E.Coli. Beter bekend als de poepbacterie.

Klebsiella en E.Coli

E.Coli is eigenlijk een groep bacteriën die van nature voorkomt in de darmen van mens en dier. De bacterie beschermt daar tegen andere schadelijke bacteriën. Sommige typen de E.Coli produceren een gifstof dat een voedselinfectie kan veroozaken. Ook de zogeheten klebsiella pneumoniae bacterie werd aangetroffen. Ook klebsiella zijn bacteriën die oorspronkelijk voorkomen in de darmen. Mensen kunnen deze bacteriën bij zich dragen zonder ziek te worden. Gezonde mensen worden over het algemeen niet ziek van de bacterie en raken hem na verloop van tijd vanzelf weer kwijt. Mensen met bijvoorbeeld een chronische ziekten kunnen een infectie krijgen door Klebsiella. Bijvoorbeeld: longontsteking, wond- en bloedinfecties.

Immuunsysteem sterk genoeg

Er zitten dus heel wat bacteriën op je schoenen én ja die komen ook op je vloer in huis terecht als je met deze schoenen ook binnenloopt. Geen fris idee, maar de kans dat je ziek wordt van deze bacteriën is erg klein. Ze moeten namelijk op de een of andere manier je lichaam weten binnen te dringen. Eet dus niks van de grond wat je hebt laten vallen en zit niet aan je gezicht als je net je schoenen hebt uitgetrokken. En dan nog, ook als je dit wel doet, is de klein heel klein dat je er ziek van wordt. Het immuunsysteem van de meeste mensen is hiervoor sterk genoeg.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je het prettiger vindt als mensen geen schoenen dragen in je huis, want je vloer - of het nu een licht vloerkleed is of een witte houten - zal zeker sneller vies zijn als er met buitenschoenen overheen wordt gelopen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • RIVM
  • Volkskrant
  • MAX Vandaag