Kun je ziek worden door te vaak te douchen?

Infectieziekten of allergieën door het douchen

vrouw-douchen-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je ziek worden door te vaak te douchen?

Zo vaak douchen dat je ongemerkt de goede bacteriën van je afspoelt, waardoor je (eerder) infectieziekten of allergieën krijgt. Kan dat? Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten (Erasmus MC) zegt in de Volkskrant dat hier nog nooit bewijs voor gevonden is. Hij legt uit dat je door te douchen je inderdaad tijdelijk de samenstelling van de populatie huidbacteriën verandert, maar dat je een soort reservedepot hebt in de talgkliertjes, de zweetkliertjes en de haarzakjes. De huid wordt van daaruit steeds opnieuw bevoorraad, zodat het evenwicht en de bescherming zich herstellen.

Droge huid

Dr. Elaine Larson, expert in infectieziekten aan de Columbia University School of Nursing, heeft hier onderzoek naar gedaan en spreekt Nijsten deels tegen. Volgens haar kan te veel douchen het risico op sommige gezondheidsproblemen wel degelijk verhogen. Als je een droge, gebarsten huid hebt, dan krijgen infectie veroorzakende bacteriën volgens haar eerder de kans om binnen te dringen. Dus als je huid al droog is - vooral wanneer je ouder wordt, wanneer je huid dunner en minder gehydrateerd is - loop je eerder het risico op gezondheidsproblemen.

Antibacteriële reinigingsmiddelen

De meningen lopen uiteen, maar wat wel duidelijk is, is dat je het beste zo min mogelijk antibacteriële reinigingsmiddelen kunt gebruiken. Volgens dr. C. Brandon Mitchell, universitair docent dermatologie aan de George Washington University, kun je daarmee namelijk je huid ontdoen van zijn natuurlijke oliën, en ook de populatie van bepaalde bacteriën verstoren die je immuunsysteem ondersteunen. Hierdoor kun je dus wel (eerder) infectieziekten of allergieën krijgen.

Mocht je de kans op ziekten willen beperken, dan kun je dus het beste niet te vaak douchen en geen antibacteriële reinigingsmiddelen gebruiken. De specialisten raden wel aan om dagelijks je handen te wassen en schone kleding aan te trekken.

Hoe vaak douchen per week is gezond?

Ook huidspecialiste Yael Adler adviseert zo min mogelijk te douchen, het liefst zelfs maar eens per week. Veel mensen doen dit toch liever vaker. Zij raadt dan aan om vooral water te gebruiken, zodat je huid minder snel uitdroogt dan bij zeep. Als je toch graag douchegel wilt gebruiken, adviseert zij om een geur- en kleurloze te gebruiken die niet of nauwelijks schuimt. 

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Time