Zo (on)gezond is het om een festivalbandje om te houden

Festivalbandjes zijn een bron van bacteriën

Getty Images

Voor festivalgangers zijn festivalbandjes niet alleen een simpel toegangsbewijs om de pols, maar ook een souvenir en verzamelplek voor herinneringen. Die herinneringen wil je natuurlijk zo lang mogelijk bij je dragen — maar hoe gezond is dat eigenlijk? Ook bacteriën verzamelen zich graag op en rondom het bandje.

Bron van bacteriën

In 2015 concludeerden onderzoekers al dat festivalbandjes een bron van bacteriën zijn. Wetenschappers aan de universiteit van Surrey onderzochten de bandjes na twee festivals in het Britse Reading en stelden vast dat de bandjes ruim 10.000 bacteriën bevatten, wat twintig keer meer is dan wat men zou verwachten op bijvoorbeeld een kledingstuk.

Zijn die bacteriën gevaarlijk?

Volgens Jeroen Raes, professor microbiologie aan de KU Leuven en VIB, hoeven die bacteriën echter niet gevaarlijk te zijn. Tegen Het Laatste Nieuws (HLN) zegt hij: “Die bandjes kunnen vanuit bacterieel standpunt helemaal geen kwaad. Ze worden wel wat vuil en er kleven talg en huidschilfers aan. Mogelijk kunnen er bijgevolg wat bacteriën op groeien, maar dat zal sowieso erg uitzonderlijk zijn. Die bandjes bieden een heel droge omgeving, en daar groeien bacteriën niet goed op. Als het al gebeurt, dan zijn het doodgewone huidbacteriën, die zich sowieso op de huid bevinden en zich nu gewoon even naar het bandje verplaatsen.” Volgens Raes zijn mensen sowieso al ‘wandelende bacteriële kolonies’.

Infecties en ontstekingen

Volgens de Britse onderzoekers bevinden zich vooral stafylokokken en microkokken op de festivalbandjes. Die kunnen bij gevoelige mensen of wanneer de huid beschadigd is ernstige huidinfecties veroorzaken. In het slechtste geval kunnen ze zelfs in het bloed terechtkomen en tot een infectie in het bloed leiden. Stafylokokken kunnen ook aan de basis liggen van een voedselvergiftiging.

Professor Raes maakt zich daar echter niet zo druk om. In het interview met HLN vertelt hij: “Onze huid biedt een hele goede bescherming tegen kwaadaardige bacteriën. Daarnaast heb je nog het immuunsysteem.” Iemand zou volgens Raes al flinke pech moeten hebben om een infectie op te lopen via een festivalbandje. Ook als er een wondje in de buurt van de bandjes zit, hoef je je volgens de professor niet meteen zorgen te maken. “Mocht je een wondje hebben onder het bandje en er zou net daar een schadelijke bacterie groeien – wat echt al uitzonderlijk is – dan kan dat wel ongezond zijn. Maar dan zijn we al heel hypothetisch bezig.”

Liever heeft de professor dat er gekeken wordt naar het mentale welzijn en voeding op festivals. Verder is een algemene goede hygiëne altijd van belang: was je handen regelmatig met zeep, houd nagels kort, gebruik een eigen (schone) handdoek en was jezelf goed.

Auteur 
Bron 
  • hln.be
  • Gezondheid.be