1x per week sport gezond voor oude vrouw

Getty Images

Vrouwen van 60 jaar en ouder hoeven slechts een keer per week te bewegen om hun kracht en uithoudingsvermogen significant te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Alabama at Birmingham.

De onderzoekers bestudeerden 63 vrouwen die gedurende 16 weken een gecombineerde cardio- en krachttraining uitvoerden. Een groep deed de training een keer per week, een tweede groep twee keer per week en een derde groep drie keer per week. De studie vond een significante toename in spierkracht, cardiovasculaire fitheid en het uitvoeren van functionele taken in elke groep, maar er was geen verschil tussen de drie groepen.

Trouw
"Een van de grootste drempels bij beweging voor oudere vrouwen is de 'therapietrouw'. Ons onderzoek laat zien dat al een beetje beweging groot effect heeft", aldus onderzoeker Gordon Fisher. "Mensen adviseren om minimaal drie tot vijf keer per week te bewegen om hun gezondheid te verbeteren kan een groot obstakel zijn. Tijdgebrek zorgt er vaak voor dat mensen dan maar helemaal niet gaan sporten."

Fisher legt uit dat de resultaten van zijn onderzoek niet in lijn zijn met het idee dat de meeste mensen van sporten hebben: meer is beter. Onderzoek heeft ook al laten zien dat vaker trainen bij jonge mensen meer voordelen heeft. Er is echter weinig onderzoek gedaan naar oudere vrouwen en bewegen. Deze studie laat nu zien dat voor oudere vrouwen niet per se de aanbevelingen van jonge mensen gelden.

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Strength and Conditioning Research.

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily