Een vechtsport: iets voor jou?

Meer dan slaan en schoppen

Getty Images

Je conditie verbeteren, sterke spieren kweken, controle krijgen over je lichaam én jezelf leren verdedigen. Een vechtsport is veel meer dan een beetje slaan en schoppen. Inmiddels doen honderdduizenden Nederlanders aan vechtsport of krijgskunst. Een overzicht van de mogelijkheden.

Een vechtsport is een vorm van zelfverdediging met een sportief element. Ook kan het worden uitgelegd als een sport met een element van gevecht.
Onderscheid
Het onderscheid tussen vechtsporten en zelfverdediging is vaak vaag, want voor de meeste vechtsporten geldt dat ze ook doorgaan voor zelfverdedigingskunsten.

De meeste vechtsporten zijn nuttig voor de conditie van de mens, maar omvatten ook nuttige technieken die bij zelfverdediging gebruikt kunnen worden.

Welke soorten zijn er?
Er zijn allerlei vormen van vechtsporten. Bekend zijn judo, karate en kickboxen; minder bekend zijn Han Mu Do en Wushu. Enkele vormen van krijgskunst op een rijtje: 

  • Aikido: een Japanse zelfverdedigingskunst die beoogt om altijd met de beweging van een aanvaller mee te gaan, die vervolgens voort te zetten en tegelijkertijd te controleren en richting te geven.
  • Han Mu Do: een vechtsport waarbij de nadruk ligt op de verdediging van trappen, stoten, mes- of stokslagen, vastgrijpen van kleding of lichaamsdelen.
  • Judo: een meditatieve vechtsport die berust op aanval en verdediging, werpen en grepen. Zeer geschikt voor jonge kinderen.
  • Kungfu: een verzamelnaam voor verschillende Chinese gevechtskunsten.
  • Tae bo: een combinatie van Tae Kwon Do, boksen, streetdance en karate.  

Wat zijn de nieuwste vechtsporten?
Het aantal vechtsporten blijft groeien. Vaak is de toevoeging van een klein element, als een traptechniek, genoeg om een nieuwe krijgskunst te ontwikkelen.

De twee nieuwste vechtsporten zijn SanDa en Wing Chun. SanDa is een Chinese vorm van vechtsport die wordt gekenmerkt door flitsende stoten en traptechnieken in combinatie met spectaculaire worpen.

Wing Chun is een Chinese vechtstijl gericht op effectiviteit. De technieken zijn kort, snel en gericht, en maakt gebruik van aanval en verdediging op hetzelfde moment.

Wat zijn de voordelen?
De laatste jaren is er steeds meer oog voor de veelzijdigheid van vechtsport. Steeds vaker worden vechtsporten gebruikt voor actieve ontspanning en teambuilding.

Het intensieve contact tussen de deelnemers wordt gebruikt om een constructieve relatie te ontwikkelen of te versterken. Ook zijn vechtsporten een goede manier om omgangsvormen en gedragsregels te benadrukken en positief gedrag te stimuleren.

Enkele tips:

  • Laat je goed voorlichten als je van plan bent om een vechtsport te beoefenen.
  • Verwacht niet dat je er maar op los kunt slaan: een vechtsport is meer dan slaan en schoppen.
  • Het beoefenen van een vechtsport vergt veel discipline. Wees daar op voorbereid!
  • Vergelijk de onderlinge prijzen van sportscholen; die kunnen sterk verschillen.
  • Draag wijde, luchtige kleding.
Auteur