maandag, 26 september 2022

Balansoefening verkleint kans op enkelblessure

AMSTERDAM - Een eenvoudig programma met balansoefeningen kan het risico op een terugkerende enkelverstuiking met 50 procent verlagen.

Dat blijkt uit onderzoek van Maarten Hupperets van VU medisch centrum. Met meer dan een half miljoen verstuikingen per jaar, is het uitermate belangrijk om dit oefenprogramma in Nederland bekend te maken.

Voor zijn onderzoek verdeelde Hupperets ruim 500 sporters tussen de 12 en 70 jaar met recente enkelverstuikingen in twee willekeurige groepen.

Na herstel volgde één groep een oefenprogramma, dat thuis en zonder begeleiding kon worden uitgevoerd. Het ging daarbij om eenvoudige oefeningen, zoals balanceren op één been.

Balansoefeningen
Het oefenprogramma bleek succesvol. Sporters die hun enkel verstuikten en vervolgens acht weken lang eenvoudige balansoefeningen deden, hadden in het jaar erna zo'n 50 procent minder kans om opnieuw enkelletsel te krijgen dan mensen die niet oefenden.

Het oefenprogramma bestond uit drie trainingssessies per week van maximaal een half uur per keer, bij voorkeur als onderdeel van de warming-up voor de normale sportactiviteit.

Trefwoorden:
Bron(nen):