Balsporten goed voor sterke botten

Getty Images

MATSUSAKA - Intensief balsporten beoefenen op jonge leeftijd is goed voor sterke botten op latere leeftijd. Dat blijkt uit Japans onderzoek.

Wetenschappers aan de Suzuka Universiteit van Japan ondervroegen 46 vrouwen tussen de 52 en 73 jaar oud die in de menopauze zaten. Vooral dat laatste speelde een grote rol, omdat daarna botschade vaak op natuurlijke wijze ontstaat.

De vrouwen werden in drie groepen ingedeeld, volgens de sporten die ze hadden beoefend tijdens hun adolescentie. In één groep zaten alle vrouwen die lichaamsbelastende sporten hadden gedaan, zoals tennis en volleybal. Een andere groep verenigde de vrouwen die enkel weinig belastende sporten zoals zwemmen hadden beoefend. De laatste groep bestond uit vrouwen die als tiener geen enkele sport hadden gedaan.

Daaruit bleek dat de vrouwen die vroeger sporten als basketbal, tennis en handbal speelden, zoveel jaar later nog steeds sterkere botten hadden dan de anderen. De zware belasting van hun gewrichten tijdens hun jonge jaren zorgde ervoor dat hun botten zich gingen versterken. Zo waren hun dijbenen groter, waardoor die schokken beter konden opvangen.

Geen enkele vrouw met sterkere botten was op het moment van de studie nog bezig met belastende oefeningen. Hieruit concluderen de onderzoekers dat sporten tijdens de tienerjaren het lichaam wel degelijk vooruit helpt, zelfs tot veertig jaar later.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • GezondheidsNet.be