donderdag, 17 juni 2021

Beroerte bij jonge voetballers

BAARN - Jonge voetballers lijken een verhoogde kans op een beroerte te lopen. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Zij brachten verschillende risicofactoren in kaart.

Onderzoekers Jared Brosch en Meredith Golomb van de Indiana School of Medicine bestudeerden verschillende onderzoeken naar jonge voetballers die tijdens hun tienerjaren een beroerte ervaarden. Zij vonden een aantal risicofactoren.

Risico
Hyperventilatie, herhaaldelijke hersenschade, het gebruik van anabole steroïde, het drinken van energiedrankjes met cafeïne en overgewicht bleken de belangrijkste risicofactoren. Vaak was er bij de tieners die daadwerkelijk een beroerte kregen spraken van meerdere risicofactoren. Overgewicht is volgens de onderzoekers eigenlijk een dubbel risico. Het verhoogt namelijk ook de kans op andere risicofactoren voor een beroerte, zoals een hoge bloeddruk.

Vervolgonderzoek is nodig om betere conclusies te trekken. De precieze impact van blessures aan het hoofd door voetbal bij kinderen is nog niet duidelijk. Een beroerte komt gemiddeld bij een op de 30.000 kinderen tussen de 1 maand en 18 jaar voor.

Bron(nen):