donderdag, 17 juni 2021

Dansen om vallen te voorkomen

BAARN - De foxtrot, salsa of rumba. Twee keer in de week stijldansles zorgt er voor dat ouderen minder vallen. Het geeft extra balans en kracht.
Vallen is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij ouderen. Vandaar dat onderzoekers van de University of Sydney op zoek gingen naar een manier om dat vallen te verminderen. Volgens hoofdonderzoeker Dafna Merom kan met dansen de valincidentie met 37 procent verlaagd worden.

Balans
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat bewegingsprogramma's die de balans en kracht versterken, vallen kunnen voorkomen. Volgens Merom zijn standaardoefeningen echter niet de beste manier voor een optimaal resultaat. "Er zijn leukere alternatieven die veelbelovend zijn." Vandaar dat Merom dansklassen gaat introduceren in 13 Australische verzorgingshuizen. 
Complex
"Dansen is een complexe activiteit. Het heeft cognitieve en sociale dimensies. Hierdoor kan het helpen zowel lichamelijke als psychische factoren aan te pakken, die tot vallen kunnen leiden.", legt Merom uit. "Kleinere studies hebben al vaak laten zien dat dansen de balans en mobiliteit van ouderen verbetert. Daarbij is dansen leuk en sociaal."
Met een groot onderzoek wil Merom laten zien dat dansprogramma's in verzorgingshuizen het vallen van ouderen kunnen verminderen en daarnaast de cognitie van ouderen verbeteren. 
Bron(nen):