'Facebookers bewegen minder'

Getty Images

BAARN - De tijd die je aan social media spendeert, gaat ten koste van de tijd die je in andere activiteiten kunt steken. Zo schiet sporten er vaak bij in, zo blijkt uit onderzoek van de University of Ulster.

Zo’n 350 studenten vulden een enquête in waarin hun gebruik van social media en fysieke activiteit gemeten werd. Het grootste deel van de studenten die sites als facebook en twitter gebruikten, bleek dagelijks een uur online te zijn.

Iets meer dan de helft viel in de categorie 'matig actief', een derde was zeer actief en een minderheid van 12,7 procent bleek weinig te bewegen. Een kwart van de studenten deed aan een teamsport.

Minder bewegen
Uit een analyse van de antwoorden bleek dat er een negatief verband is tussen de tijd die aan social media besteed wordt en de mate van lichamelijke activiteit. Studenten die veel op facebook en twitter zaten, bewogen minder dan studenten die niet zo veel gebruik maakten van social media. Facebookers deden bovendien minder vaak aan teamsporten.

Beperkte tijd
"Je hebt maar een beperkte hoeveelheid tijd. Deze studie laat zien dat tijd die je in sociale netwerken steekt, ten koste gaat van andere activiteiten. Er is meer onderzoek nodig om aan te tonen of je van meer internetten echt minder gaat bewegen", zegt Wendy Cousins.

Deze onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van de Division of Health Psychology in Liverpool.

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
  • Medical Xpress